Србија хитно повлачи амбасадора из Подгорице

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу
Jeremic Vuk.jpg

Београд / Србија (Викиновости) Србија упутила оштар демарш Влади Црне Горе и повукла свог амбасадора из Подгорице на консултације у Београду.

Након одлуке црногорске владе да успостави дипломатске односе са самопрокламованом Републиком Косово, шеф српске дипломатије Вук Јеремић наложио је хитно повлачење српског амбасадора из Подгорице на консултације у Београду. Јеремић је такође упутио и оштар демарш преставницима Црне Горе у Србији, наводећи да поступци црногорске владе не воде ка побољшању односа двеју држава.

Успостављање дипломатских односа Владе Црне Горе са Приштином нарушава регионалну стабилност и отежава успостављање најбољих могућих односа међу суседима, што је приоритет Владе Републике Србије.

—наводи се у саопштењу Министарства

Србија хитно повлачи амбасадора из Подгорице| Обе одлуке, и признање и успостављање дипломатских односа са Косовом, свакако не доприносе добросуседским односима Србије и Црне горе Србија хитно повлачи амбасадора из Подгорице

—Снежана Грубјешић

Готово све водеће политичке странке у Србији огласиле су се о успостављању дипломатских односа између Приштине и Подгорице. Снежана Грубјешић испред странке Г17 плус изјавила је у Скупштини Србије да није изненађена потезом Подгорице. Такође, Снежана оцењује да та одлука такођа није у складу са интересима српског и црногорског народа, који се залажу за најближу могућу сарадњу и разумевање две земље.

Црна Гора је требало да испоштује захтев Министарства спољних послова Србије и да сачека став Међународног суда правде у Хагу и да тек онда повуче одговарајуће потезе

—Момо Чолаковић

Момо Чолаковић, шеф посланичке групе Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС) у републичком парламенту оценио је, поводом успостављања дипломатских односа Црне Горе и Косова и Метохије, да је Црна Гора требало да сачека став Међународног суда у Хагу.

Према његовим речима, неочекивано је и што Црна Гора, као земља у којој живе Срби, Црногорци и друге нације, не поштује до краја територијални интегритет Републике Србије.

Испред Српске радикалне странке огласио се Драган Тодоровић изјавом да је одлука црногорских власти о признавању независности јужне српске покрајине „њихов најсрамнији потез“.

Србија хитно повлачи амбасадора из Подгорице| Једна од најсрамнијих одлука која је донета у Црној Гори је признавање Косова као независне државе и вековима ће то бити најсрамнији потез који је учинио Мило Ђукановић. Србија хитно повлачи амбасадора из Подгорице

—Драган Тодоровић за ТАНЈУГ

Председник посланичке групе Нова Србија (НС) у Скупштини Србије Велимир Илић оценио је данас да је успостављање дипломатских односа Црне Горе и Косова и Метохије могло очекивати и да је припремано одавно.

Викицитати „Види се да је то припремано одавно. Много смо били наивни, односно наши политичари, а првенствено председник Србије, који су од почетка веровали, чак и помагали кампању (Мила) Ђукановића својевремено, да би се тобоже Србија ослонила на Црну Гору, а сад се то показало потпуно погрешно“
()


Bookmark-new.svg