Србија отворена привреда са ниским порезима

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


5. октобар 2009.
Љубљана

(Бета) Србија има отворену привреду са ниским порезима и једна је од држава где словеначка предузећа остварују највише непосредних инвестиција, пише у понедељак словеначки дневник „Дело“.

Занимање пословних људи за даље јачање привредне билатералне сарадње показало је, према оцени листа, учешће око 300 представника на словеначко-српској пословној конференцији у Привредној комори Словеније, организованој током недавне званичне посете председника Србије Бориса Тадића Словенији.

За такав интерес постоји више разлога, а као први „Дело“ наводи да је Србија „упркос глобалној кризи, која је није заобишла, у фебруару ове године почела једнострано да примењује трговински део Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, што значи да је већ почела да либерализује увоз из Уније“.

Ниски порези, јефтина и школована радна снага су међу највећим предностима Србије које привлаче стране улагаче, каже „Дело“ у свом привредном додатку и закључује да ће према прогнозама економиста Међународног монетарног фонда (ММФ) Србија „кризу пребродити идуће године када ће према њиховим предвиђањима раст привреде бити 1,5 одсто“.

Извор[уреди]