Пређи на садржај

Србија озбиљно задужена

Извор: Викиновости


20. децембар 2011.
Београд-  (Бета) - Посланици опозиције критиковали су у уторак нове споразуме о задуживању Србије у укупном износу од 83 милиона евра, наводећи да ће они довести до презадуживања земље, док је и део владајуће коалиције оценио да је држава „озбиљно“ задужена.

Парламент је завршио расправу о потврђивању три споразума о зајму, међу којима је задуживање од 13 милиона евра за куповину зграде Аероинжењеринга за Први општински суд у Београду, зајам код немачке развојне банке KfW-a од 45 милиона евра за рехабилитацију даљинског грејања у Србији, односно од 25 милиона евра за програм водоснабдевања и канализације у општинама средње величине у Србији.

Министар животне средине Оливер Дулић рекао је, представљајући предлоге, да је ново задуживање неопходно како би били решени животни проблеми грађана, као што су грејање, водовод и канализација, испуњени еколошки стандарди, али и побољшан рад правосудних органа.

Посланица Демократске странке Бранка Љиљак навела је да ново задуживање државе у износу од 83 милиона евра остаје у оквиру дозвољеног јавног дуга од 45 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Да је стање задужености Србије озбиљно сматра посланик Уједињених региона Србије (УРС) Влајко Сенић који је оценио да би о новим кредитима требало озбиљно разговарати.

Посланик Српског покрета обнове Александар Југовић рекао је да додатно задуживање није добро, али да је држава у таквој ситуацији да другог или бољег решења нема.

Посланици Савеза војвођанских Мађара ће подржати предлоге нових позајмица, али су изразили сумњу о њиховој нужности.

Српска напредна странка критиковала је предлог о задуживању за куповину зграде Аероинжењеринга и оценила да ће само адаптација трајати много дуже у „тако старој згради“ него изградња нове.

Извор[уреди]