Србија не може бити талац радикала и шверцера

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


28. август 2011.
Нови Сад/ Војводина (Beta) - Председник Социјалдемократске уније Жарко Кораћ изјавио је да Србија не може „довека“ бити талац политичких радикала из Косовске Митровице и шверцера са обе стране границе.

Србија треба да подстакне Србе са севера Косова да започну политички дијалог са Приштином и да захтева доследно поштовање Ахтисаријевог плана, који је предвиђао специфичну аутономију за север Косова, написао је Кораћ у ауторском тексту за недељни број новосадског Дневника.

Према његовим речима, Србија мора поћи од „горке истине“ да су водеће земље ЕУ признале независност Косова, као и од истине да Србија нема никакве ингеренције на Косову и да се то више неће променити.

„Србија има легитимно право и обавезу да се брине за грађанска и људска права Срба на Косову и за њихову добробит“, навео је Кораћ, али упозорио да Србија више не може игнорисати чињеницу да је замрзнуто стање на северу Косова ствар прошлости. „Игнорисање те чињенице Србију води на слепи колосек европског пута развоја“, оценио је Кораћ и додао да Србија мора формулисати једну нову политику према Косову.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg