Србија земља са најмање студената

Извор: Викиновости23. март 2006.

Проценат Срба који студирају је значајно опао

У Србији, у односу на све европске земље, најмање је младих који уписују факултет. У Србији само 10 одсто популације из генерације наставља школовање, а у земљама у транзицији, које су некада заостајале за Србијом, данас студира 20 одсто младих.

Стручњаци упозоравају да је то последњи сигнал Влади Србије да изради стратегију за високошколско образовање, пише Блиц. У Немачкој 40 одсто младих наставља школовање, у Енглеској и Француској 50 одсто одлази на факултет, а предњаче САД, с 55 одсто. Стручњаци упозоравају да се друштво креће напред захваљујући образованима јер су они и најкреативнији. Бројке у Србији говоре и о великом делу генерације који је неискоришћен.

Недовољан број високообразованих људи очитава се и у неадекватној културној матрици, у робовању стереотипима, што је карактеристично за полуобразоване. Све се то одражава не само на привредни развој већ има и јасне политичке последице. Један од основних разлога зашто мали број младих наставља школовање јесте у развојној политици и метрополизацији. Један од стратешких циљева јесте да високообразованих буде 20 одсто у односу на број становника, а Србији недостају и високообразоване услуге. Упркос малог броја младих на универзитетима, Србија има неке сувишне факултете, који више не могу да образују за употребиво занимање. Добар пример је металургија.

Извори[уреди]