Србија да се повуче са севера Косова

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. јануар 2012.
Београд-  (Beta) - Међународна управљачка група за Косово оценила је у уторак да је Ахтисаријев план најбоље решење за север Косова и позвала Србију да са те територије повуче своје структуре и ту не одржава локалне изборе.

У саопштењу након састанка групе држава које подржавају независност Косова у Бечу, наводи се да су принципи из Ахтисаријевог плана у „складу са европском праксом и обезбеђују транспарентну и прикладну улогу Републике Србије, као и уредно функционисање Републике Косово“.

„Група тражи од Србије да поштује своје међународне обавезе и да се уздржи од уплитања у Косово, подразумевајући ту и повлачење своје полиције, снага безбедности и осталих елемената присуства државе, и да подржи напоре међународних актера и косовских институција на промовисању владавине закона“, наводи се у саопштењу.

Истовремено, Група тражи од Владе Косова да се активно потруди да досегне до српских грађана, нарочито до оних у северним општинама.

Државни секретар у српском Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је да су захтеви Међународне управљачке групе за Србију апсолутно ирелевантни.

„По старом обичају, Међународна управљачка група тражи изговор за све што не уради у понашању Србије. Србија нема своју полицију ни снаге безбедности и нема шта да повуче из Покрајине. Сасвим је сигурно да нећемо одустати од наших институција, то је наше легитимно право које нам не може одузети Група која промовише независност са којом се Србија не слаже“, казао је Ивановић агенцији Бета.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg