Пређи на садржај

Србија: Стотине хиљада избеглих и расељених

Извор: Викиновости


20. jun 2012.
Крњача-  (VOA) - Са око 300.000 избеглих и расељених лица Србија је на првом месту у Европи по броју избеглица.

Избеглице из Шри Ланке
Слика: trokilinochchi.

У Србији је обележен Светски дан избеглих и тим поводом амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик је посетила Колективни центар за избегле и расељене у Крњачи - да би се се на лицу места уверила у тешкоће са којима живе избеглице.

Са око 300.000 избеглих и расељених лица Србија је на прво месту у Европи по броју избеглица. Од тога око 3.000 избеглица је смештено у колективним центрима о којима се стара држава, а око 12.000 живи у такозваним непризнатим центрима.

Током данашње посете Колективном центру избеглих и расељених у Крњачи, амбасадорка Мери Ворлик је истакла да су Сједињене Државе од 1997. године донирале више од 30 милиона долара за решавање проблема избеглица. САД ће и даље заједнички радити са Комесаријатом за избеглице, УНХЦР и ОЕБС-ом да се пронађе адекватно решење, рекла је Ворлик:„Многе од ових породица су у тешкој финансијској ситуацији, здравље им је угрожено. Већ много година су овде, па је и емоционално њихов живот веома тежак и због тога заслужују сву помоћ и пажњу коју можемо да им пружимо, а круна свега би било да се пронађе адекватно стамбено решење за њих.“

Републички комесар Владимир Цуцић је рекао и да се у Србији дневно за пет породица расељених и избелих реши стамбени проблем, али да је тим темпом потребно још 17 година да се реши проблем свих расељених и избеглих. По његовим речима нико неће бити исељен, нити ће ико изаћи на улицу из центра.

Извор[уреди]