Србија: Почиње суђење осумњиченима за тероризам

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Београд
Слика: Gmihail.

15. март 2015.
Београд/ Нови Пазар (Beta) - Пред Специјалним судом у Београду у понедељак почиње суђење групи која се сумњичи за планирање терористичких напада, као и за финансирање одлазака више грађана Србије у кампове за обуку исламских терориста у Сирији.

На оптужници се налазе: Абид Подбичанин, Сеад Плојовић, Тефик Мујовић и Изудин Црновршанин из Новог Пазара, као и Ферат Касумовић из Београда.

Подбичанин и Мујовић су у бекству, док су остали чланови терористичке групе ухапшени у октобру 2014. године. Према писању појединих медија, Подбицанин је у фебруару ове године убијен на ратишту у Сирији, али те информације нису званично потврђене.

Подбичанин и Мујовић се оптужницом Тужилаштва за организовани криминал терете да су почетком 2013. године успоставили везу са организацијама које су Уједињене нације прогласиле за терористичке организације - Исламска држава Ирака и Шама (ИДИШ-а) и Фронт ел Нусра.

Они су се потом удружили с Плојовићем и Црновршанин и од истомишљеника у Србији и другим земљама прикупљали новац и финансирали одлазак више грађана Србије и других земаља у кампове за терористичку обуку у Сирији, а потом на ратиште.

Према оптужници, у просторијама месџида „Фуркан“, у Новом Пазару, долазили су појединци из Србије и иностранства, како би се одморили и наставили пут ка Сирији.

Мујовић је у Истанбулу дочекивао пристигле из Србије, одакле је организовао њихово пребацивање до кампова за терористичку обуку на северу Сирије, док је Подбичанин у граду Ажаз, у Сирији, организовао прихват, смештај и војну обуку придошлица.

Према наводима оптужнице Подбичанин, Мујовић, Црновршанин и Касумовић су се у Сирији придружили оружаном делу удружења Идиса, док је Подбичанин и командовао једном јединицом.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg