Србија: Порастао број белоглавих орлова

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. децембар 2013.
Србија -  (Зелена Србија-Бета) - Небом изнад Србије данас крстари 358 орлова врсте белоглави суп, чији број се за две деценије повећао готово 13 пута.

Бројност тих ретких птица-грабљивица утврђена је пописом у преостала три станишта у Србији, а највећа је у кањону Увца код Нове Вароши у чијим се литицама гнезди 258 тих орлова лешинара.

Пребројавање је део акционог плана за заштиту орлова на Балкану који реализује и Завод за заштиту природе.

Бројке су објављене у извештају орнитолога и чувара Специјалног резервата природе „Увац“ који су пребројали и орлове у кањонима Милешевке и Трешњице.

„Број орлова се у Србији у односу на прошлу годину повећао за 48, а ове године је избројано највише орлова лешинара до сада“, рекао је новинарима стручни сарадник у Заводу за заштиту природе Братислав Грубач.

У кањону Милешевке избројано је 55, а у кањону Трешњице 45 тих птица.

У три колоније је било око 140 парова који се гнезде и 98 младунаца.

Орлови, белоглави супови, су врсте лешинара и чистачи су природе. Пре само двадесетак година били су на ивици изумирања у Србији јер их је 1993. године регистровано тек 14 парова.

У оквиру акционог плана за заштиту орлова на Балкану, списак белоглавих супова је обављен и у околним земљама. Најбројније су колоније на Кварнерски острвима у Хрватској, у бугарским Родопима и на Тиквешком језеру и у Демир Капији у Македонији.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg