Србија: Није претплата већ такса, није шија него врат

Извор: Викиновости
Сус
Слика: Nemanjav.

26. јун 2015.
Београд-  (Beta) - Шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић оценио је данас да је износ таксе коју ће грађани плаћати за Радио-телевизију Србије (РТС) идентичан износу претплате, што је „још један од доказа да је садашња власт заваравала грађане“.

„Колико се ја сећам, (премијер Александар) Вучић је пре неких годину дана рекао да је телевизијска претплата укинута. Та изјава није праћена никаквим уредбама. Мислим да је ово још један од доказа да је ова власт суштински лагала и заваравала грађане Србије. Укинули смо вам претплату, али увели таксу, није шија него врат“, рекао је Стефановић новинарима у Скупштини Србије.

Он је навео да ће сви грађани плаћати двоструко, кроз таксу на бројила и из буџета.

„Исправан принцип је да не можете имати независан јавни сервис, а да је он умешан са извршном влашћу. Овако, пошто сви плаћамо а влада одлучује, јасно је да нема 'н' од независности, нажалост и ова одлука представља избегавање испуњења изборних обећања ове власти“, додао је он.

Шеф посланичке групе ДС истакао је да је та странка против тога да се укину локални и регионални јавни сервиси.

„Гаси се Радио Југославија који извештава на неколико језика и представља прозор у свет, губи се могућност да региони и локали у Србији имају своју информацију“, казао је он.

Како је објаснио, губитком локалних медија више од 2.500 људи ће изгубити посао.

Он је оценио да режим жели да се грађани информишу путем ријалити програма и додао да је пројектно финансирање медија 'фама'.

„Ово ствара простор за злоупотребе и намеру да у Србији постоји 200 Пинк канала у смислу негације правог, објективног новинарства. Суштински, жеља режима је да се грађани Србије информишу преко комерцијалних телевизија, кроз ријалити шоу и да не знају шта им се дешава. А убудуће ако се ви новинари усудите да било шта упитате добићете јабуку“, навео је Стефановић.

Извор[уреди]