Србија: Евакуисано више од 15.000 људи

Извор: Викиновости
Деспотовица, Горњи Милановац
Слика: Михаило Јовановић.


17. мај 2014.
Србија -  (Beta) - На територији Србије до сада је евакуисано око 15.200 особа, а ситуација на подручју Шапца за сада је стабилна, саопштено је у суботу ујутро из Министарства унутрашњих послова (МУП) Србије.

Одбрамбени насип на Сави, целом дужином од Чеврнтије-Дреновац-Шабац-Мрђеновац-Прово одолева, али вода и даље надолази, и насип ни на једном месту није пробијен.

Из Обреновца је до сада евакуисано више од 3.000 особа, а акција спасавања људи и даље се наставља. Евакуисани житељи тог града смештени су у Спортском центру „Шумице“, ФМП „Железник“, студентском дому „Карабурма“ и хотелима на подручју Београда.

На спасавању и евакуацији угроженог становништва у Обреновцу ангажовани су припадници ватрогасно-спасилачких јединица, Војске Србије, Жандармерије, САЈ-а, Полицијске управе за Град Београд, Црвеног Крста и Горске службе за спасавање.

Из општине Лозница евакуисано је 48 људи и они су смештени у спортски центар „Лагатор“.

У општини Крупањ поплављено је око 500 домаћинстава, а у ту општину је немогуће доћи због уништених и оштећених путева, наводи се у саопштењу.

Ситуација у општини Коцељева се стабилизовала, а река Тамнава се повлачи у корито.

На територији Републике Србије без електричне енергије је 13 општина, око 88.000 домаћинстава. Поплавама је угрожено 1.475 објеката, а поплављено је 1.560.

На заштити и спасавању људи ангажовани су припадници Сектора за ванредне ситуације, Хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова, Противтерористичке јединице, Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерија, полицијски службеници опште надлежности, Војска Србије, припадници цивилне заштите и други.

Извор[уреди]