Србија: Горе шуме и пашњаци на седам планина

Извор: Викиновости26. август 2012.
Србија -  (Beta) - На територији Србије у току је гашење седам већих пожара, углавном у планинским пределима, на Сувобору, Тари, Златибору, Црном Врху, Вршкој Чуки и у подножју Копаоника, саопштило је у недељу Министарство унутрашњих послова Србије.

Иљушин Иљ-76
Слика: Dmitriy Pichugin.

Пожар на Сувобору код Чачка и Горњег Милановца током ноћи се проширио, али људи и имовина нису били угрожени и није било евакуације становника, наводи се у саопштењу.

У гашењу пожара учествује авион Руског Министарства за ванредне ситуације типа „Бериев Бе-200“ са 12 тона воде, а у току дана требало би да се прикључи и руски авион типа „Иљушин Иљ-76“ који има резервоар за 42 тоне воде.

У гашењу пожара којим је захваћено око 250 хектара борове и букове шуме код села Заовине на Тари, учествује 40 ватрогасаца са 10 возила, а помаже и велики број мештана. Тај пожар током дана би требало да буде локализован.

На врху Чигота на Златибору спречено је ширење пожара који је захватио око 250 хектара борове шуме и више стотина хектара пашњака. У гашењу учествује 74 ватрогасаца са 14 возила.

У атарима села Црнча и Грачаница код Љубовије, пожаром је захваћено око 200 хектара, од којих је око 120 хектара под контролом. Пожар гаси 70 ватрогасаца са 15 возила, заједно са 50 радника Јавног предузећа Србијашуме и мештанима.

Код села Вршка Чука у општини Зајечар близу границе са Бугарском, гори око 100 хектара суве траве, ниског растиња, листопадне и четинарске шуме. У гашењу учествује 10 ватрогасаца са три возила и припадници граничне полиције.

На Црном Врху у општини Жагубица пожар је локализован и требало би ускоро да буде угашен. Горело је око 130 хектара ниског растиња и букове шуме, а у гашењу је учествовало 26 ватрогасаца са осам возила.

Локализован је и пожар у селу Велика Грабовица у општини Брус, а на тој територији ватреном стихијом је било захваћено око 250 хектара траве, пашњака, листопадне и четинарске шуме. У гашењу учествује 28 ватрогасаца са 12 возила.

Извор[уреди]