Споразум са Еулексом не значи признавање Косова

Извор: Викиновости23. август 2009.

Београд / Србија (Бета) Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је у суботу да ће споразум који ће потписати представници МУП-а Србије и Еулекса бити од користи свим грађанима Србије и одбацио оцене да је споразум директно признавање независности Косова.

"Споразум о полицијској сарадњи је усаглашен. Очекујемо да ће он бити врло брзо потписан. Он представља наставак сарадње коју је Србија имала са УНМИК полицијом и то је нешто што доноси корист и добит свим грађанима Србије, а самим тим и Косова и Метохије", рекао је Богдановић у интервјуу агенцији Бета.

Према његовим речима, потписивањем споразума никако неће бити нарушена политика државе Србије која је од самог почетка јасна и чврста и подразумева непризнавање такозване државе Косово и њених институција.

"Једини циљ споразума је адекватна размена информација са Еулексом, а све у циљу спречавања могућих инцидената и сукоба у Покрајини. У интересу Србије је очување мира и безбедности на Косову и Метохији јер нам досадашња искуства говоре да су највеће и најчешће жртве инцидената, немира и етничког чишћења били управо припадници српског народа", навео је министар.

"Ако неко води рачуна о свим грађанима, поготово на Косову и Метохији, нема разлога да се противи споразуму који доприноси смиривању тензија, откривању злочина, спречавању кријумчарења оружја, дроге и стварању што веће безбедности", рекао је Богдановић.

Према његовим речима, Србија нема надлежности на Косову, нема полицију, не може да трага за криминалцима, тако да ће споразум истовремено помоћи да се реше и бројна убистава и злочини над Србима и другим неалбанцима.

Додао је да је споразум, који подразумева и контролу прелазака границе, односно административне линије, нешто што је ЕУ захтевала од Србије кад је тражена сагласност о визној либерализацији.

Министар је додао да Србија има чврст договор са Еулексом по питању потписивања протокола о сарадњи тако да Приштина својим противљењем не може да утиче на тај споразум.

Оцењујући да "привремене косовске институције противљењем споразуму желе да покажу да су држава и да све држе под својим патронатом", Богдановић је изразио жаљење што се у Покрајини све политизује.

Подсећајући да су грађани Косова баш због непостојања адекватне контроле промета људи, робе и капитала изузети из процеса визне либерализације, Богдановић је изразио наду "да ће баш тај протокол са Еулексом о контроли административне линије допринети да и ти људи добију бели шенген".

"Једини разлог изузимања Космета из овог процеса је безбедност на територији саме Покрајине, односно немогућност државе Србије да на адекватан начин контролише страх илегалне миграције, азиланте, криминал, тероризам, трговину наркотицима. Познато је да већ десет година територија Косова и Метохије није под јурисдикцијом и управљањем српских државних органа, самим тим и МУП-а", рекао је министар.

Богдановић, коме је као и државним секретарима тог Министарства породица на Косову, рекао је да га је погодило то што су косовски Срби изузети из процеса визне либерализацјие, али је додао да Србија чини све да то право добију сви њени грађани.

"То нас је све погодило, али морамо да уважавамо став ЕУ. Ми који живимо на Косову и Метохији не желимо да остатак државе Србије испашта због нас, а то не значи да се Србија неће борити да косовски Срби и Албанци добију `бели шенген`", рекао је он.

Министар је још једном одбацио оптужбе појединих лидера косовских Срба да се Србија због "белог шенгена" одрекла дела територије.

"Те примедбе не стоје, јер то није нешто што је Србија одлучила, већ ЕУ. Није истина да се прихватањем таквог става одричемо Косова и Метохије и наше политике према том делу територије", рекао је Богдановић.

Извор[уреди]