Споразум са Ал Дахром доступан јавности

Извор: Викиновости19. јануар 2013.
Србија -  (Beta) - Влада Србије одговорила је у петак покрајинској влади да је предуговор са компанијом Ал Дахра из Уједињених Арапских Емирата био доступан јавности одмах по потписивању јер је објављен на сајту Министарства финансија и привреде.

Војвођанска равница
Слика: Matija.

У саопштењу поводом захтева Владе Војводине да јој буде омогућен увид у предуговор са Ал Дахром, потписан 13. јанауара у Абу Дабију, наводи се да су елементи тог документа искључиво предузећа која су у републичком власништву, осим газдинства „7. јул“ из Сурчина, који припада Пољопривредној корпорацији Београд (ПКБ).

Споразум са Ал Дахром у име Владе Србије потписао је министар финансија и привреде Млађан Динкић, а, како је саопштено, потписник у делу који се односи на „7. јул“ је и градоначелник Београда, а споразум је потврдила и Скупштина Града.

„Просечна цена хектара земље на тржишту до сада је износила 5.000 евра по хектару, а максимална тржишна цена износи 8.300 евра по хектару. Са компанијом Ал Дахра уговорена је цена у износу од 12.500 евра и 15.000 евра за део ПКБ-а, што је највиша цена која је икада постигнута, а истовремено двоструко већа од тржишне цене“, саопштила је Влада Србије.

Компанија Ал Дахра се предуговором обавезала, како је истакнуто, да додатно уложи 100 милона евра у иригационе системе и нову опрему.

„Једино земљиште које је дато у закуп компанији Ал Дахра је 2.500 хектара, које је користило газдинство „7. јул“. Цена закупа је 250 евра, што представља изузетно високу цену, с обзиром на то да се ради о трећој и четвртој категорији земљишта, док је просечна цена закупа у Србији у прошлој години износила 180 евра по хектару“, наведено је у саопштењу.

Сва остала земља која је до сада коришћена у закуп, укључујући и 16.500 хектара које су користили комбинати обухваћени предуговором са компанијом Ал Дахра, биће издата, како је најављено, искључиво војвођанским паорима у закуп, а не компанији из Емирата.

„Осталих осам комбината из `зеленог пула`, који нису обухваћени предуговором са Ал Дахром, биће понуђени на продају српским пољопривредницима, а Влада Србије ће им у томе пружити максималну помоћ“, потврдила је Влада.

Саопштено је да ће компанија Ал Дахра, која поседује развијену трговачку мрежу свуда у свету, бити и купац вишкова пољопривредних производа, што ће пољопривредницима омогућити боље цене и сигурност у плаћању њихових производа, а Србији обезбедити већи извоз пољопривредних производа.

Предуговор са компанијом Ал Дахра ступиће на снагу тек након потписивања и ратификације међудржавног споразума између Србије и Уједињених Арапских Емирата, што је, како је навела Влада, „потпуно у складу са важећим прописима Србије“.

Влада Војводине затражила је од Владе Србије да јој хитно достави изворни текст предуговора о продаји пољопривредних комбината са компанијом Ал Дахра и формирала радну групу која ће анализирати све елементе тог документа.

Влада Србије је оценила да је понашање покрајинске владе у вези са потписивањем споразума са Ал Дахром „неодговорно и неозбиљно“ и има за циљ „одбијање страних инвестиција и спречавање модернизације српске пољопривреде“.

„Оваквим поступцима и изјавама Влада Војводине директно угрожава животе и стандард грађана Војводине, али и целе Србије, што Влада Србије неће дозволити“, истиче се у саопштењу Владе Србије.

Извор[уреди]