Сноуден може да ради и путује по Русији

Извор: Викиновости

9. август 2013.
Москва/ Русија (Beta-Sinhua) - Бивши припадник америчких специјалних служби Едвард Сноуден има право да путује и ради у Русији, а забрањено му је само да сарађује за државне службе, саопштила је у петак руска миграциона служба..

Е. Сноуден
Слика: Laura Poitras/Praxis Films.

„У складу са законом он има право да путује по руској територији и да ради, а једино што му је забрањено, то је да ради за државне службе“, рекао је Олег Молодијевски из руске миграционе службе.

Члан горњег дома руског парламента, Савета Федерације, Руслав Гатаров изјавио је ове недеље да ће Сноудену понудити посао саветника.

Сноуден, који је од 23. јуна био у транзитној зони московског аеродрома Шереметјево, је 1. августа добио привремени азил у Русији. Он је објавио тајне податке о америчком програму прислушкивања и надзора комуникација широм света, због чега је последњих месеци био у бекству.

Бела кућа је појачала захтеве да Сноуден буде изручен САД како би се суочио са оптужбама, а председник Обама је отказао већ договорени сусрет са руским председником Путином.

Извор[уреди]