Смртни случајеви због свињског грипа у Мексику изазвали страх од глобалне епидемије

Извор: Викиновости25. април 2009.


Мексико / Вашингтон (Глас Америке) Мексички и амерички званичници предузимају хитне мере да би зауставили могуће избијање новог вируса свињског грипа од кога је умрло најмање двадесеторо људи, а сумња се да је изазвао још 40 смртних случајева.

Мексичко министарство здравља потврдило је најмање 20 смртних случајева повезаних са новим вирусом грипа, и наредило највеће затварање јавних места у протеклих неколико деценија. Власти су затвориле школе, музеје, библиотеке и позоришта у престоници, Мексико Ситију, у настојању да спрече могућу епидемију. Многи грађани на улицама носе хируршке маске. Званичници наводе да се од грипа разболело око хиљаду људи.

Мексички министар здравља Хозе Анхел Кордоба објаснио је неопходност тих мера. Он каже да је нови грип мутирао, и после свиња постао заразан за људе а сада се сматра респираторном заразом. Због тога његово министарство у Мексико Ситију препоручује грађанима да избегавају прометна јавна места.

Званичници америчког Центра за контролу и спречавање болести кажу да вирус предствља јединствену комбинацију генетског материјала свиња, птица и људи. Они додају да је могуће да је у питању сасвим нов вирус, или је пак он присутан већ неко време али је сада откривен захваљујући усавршеном тестирању и мерама праћења. Центар наводи да су тестови показали да су неке од мексичких жртава умрле од исте нове врсте вируса од које се разболело осам особа у Калифорнији и Тексасу. Но, власти истичу да су амерички случајеви блажи и да се свих осам пацијената опоравило. Ниједан од болесника у Америци није долазио у контакт са свињама.

Доктор Мајкл Остерхолм са Универзитета Минесоте каже да, док стручњаци откривају нове детаље о вирусу, још нису сигурни на који се начин он шири.

„Ми смо у заиста тешкој позицији. Има много више ствари које не знамо од оних које знамо, и нажалост, то није добар знак“, каже Остерхолм.

Научнике одавно брине да би нови вирус грипа могао да изазове светску пандемију. Стање пандемије се обично проглашава када постоји нови вирус на који је отпоран мали број људи, који се лако преноси и одржава међу становништвом и изазива тешку болест. Светска здравствена организација упутила је тим стручњака у САД и Мексико да прате ситуацију, и сазвала стручну комисију да размотри подизање нивоа упозоравања на панедмију.

Доктор Ричард Бесер, вршилац дужности директора Америчког центра за контролу болести каже да је мало вероватно да ће пандемија бити проглашена.

„Светска здравствена организацији није на ивици да прогласи пандемију. Ми тренутно покушавамо да сазнамо више о вирусу и разумемо како се он преноси и контролише“, истиче Бесер.

Центар за контролу болести наводи да се свињски грип обично јавља код људи који су били изложени свињама, иако је такође могуће преношење са човека на човека. Симптоми подсећају на сезонски грип код људи, а међу њима су висока темпретура, летаргичност, губитак апетита и кашаљ. На веб сајту Центра наводи се да се неки људи оболели од свињског грипа жале на цурење носа, бол у грлу, повраћање и дијареју. Центар такође истиче да је од децембра 2005. до фебруара ове године пријављено 12 случајева људи заражених свињским грипом.

Амерички званичници истичу да Бела кућа прати развој ситуације.

Извор[уреди]