Словенија изабрала новог председника

Извор: Викиновости


3. децембар 2012.
Љубљана/ Словенија (Beta) - Словенија је добила новог председника Борута Пахора, који је у другом изборном кругу у недељу убедљиво победио свог ривала, актуелног председника Данила Тирка.

Професионални политички пут је почео 1990. године као делегат тадашње Скупштине Словеније, а након осамостаљења државе као посланик Државног збора (парламента) Словеније. У годинама 1996. и 1997. је био потпредседник, а у мандату 2000. до 2004. године и председник парламента и важио за до тада најбојег председника на челу највишег законодавног тела.

У међувремену је Борут Пахор изабран за председника странке Социјалних демократа, коју је водио све до ове године када једногласно долази до његове смене на челу странке.

Из словеначког парламента као вођа странке Борут Пахор бива изабран за посланика Словеније у Европском парламенту, а 2008. године његова странка побеђује на парламентарним изборима и Пахор постаје председник владе Словеније, коју саставља коалиција левих партија коју су уздрмале бројне афере.

Прошле године су уследили ванредни избори на којима странка Социјалних демокарата улази у парламент, али након неуспешног вођења владе садашњи председник државе није био изабран за лидера.

Ове године је бивши премијер и бивши председник странке кандидовао се за председника Словеније што је у другом изборном кругу и постао.

Извор[уреди]