Слепи музичар Реј Чарлс креирао звук који је имао утицај на читаву поп музику

Извор: Викиновости


2. јул 2008.
Беверли Хилс/ Калифорнија Реј Чарлс је често говорио да су звук и музика његов живот. У ствари, чак је тврдио да не би мењао свој музички дар за вид који је изгубио у детињству.

Слепи музичар је имао енорман утицај на америчку поп музику. Био је једнако утицајан међу џезерима, рокеримаи кантри музичарима. Реј Чарлс Робинсон или једноставно - Реј Чарлс.

Ова се нумера зове Лет'с Го Гет Стонед и одличан је пример музике типичне за Реја Чарлса. Нико пре њега није на тако добар начин повезао црначку црквену музику, блуз и рокенрол. Тај звук га је прославио, 1950-тих његове плоче су се продавале у милионима примерака. Истовремено, Реј Чарлс је снимао џез, који се такође добро продавао. Критичари су његове песме описивали као нове и узбудљиве. Ово је његова џез нумера Sweet Sixteen Bars.

Реј Чарлс је био популаран јер је могао да свира и блуз и рок и џез, али је такође волео и друге врсте музике. Својим издавачима је саопштио да жели да сними и албум кантри и вестерн музике, на што му је председник дискографске куће казао да би то била грешка, јер његови обожаваоци не би купили ту плочу. Чарлс то није прихватио. Веровао је да би добио нову публику, која би заменила незнатан број изгубљених. Продуцирао је албум под називом Modern Sounds in Country and Western Music, који је био моментални хит. Многе од нумера на том албуму биле су мега хитови, а једна од најпопуларнијих је I Can't Stop Loving You, кантри-вестерн сонг уз призвуке блуза и црначке црквене музике.

Реј Чарлс је живео у свету звука. Шест месеци годишње он је путовао наступајући са својим оркестром. Остатак године је стварао у свом студију у Лос Анђелесу, у Калифорнији. Често је говорио да је музика његов живот и да свој музички таленат не би мењао за вид. Схватате шта му је музика значила тек кад сазнате да је основао и подржавао Робинсон фондацију за поремећај слуха, која људима помаже да се носе са губитком слуха. Помислили бисте да би он давао новац за помоћ слепима. То није био случај. Једном је рекао: Мој хендикеп је што сам слеп, али ми је слух отворио сва врата у животу. Говорио је и да би губитак слуха за њега значио крај живота.

Реј Чарлс је имао дуг и компликован живот. Једно време је уживао забрањене опојне дроге. Женио се и разводио неколико пута. Па ипак, његова музика је наџивела све проблеме. Добитник је 12 Греми награда и био је један од првих музичара који је ушао у Рокенрол хол славних. Неколико универзитета му је дало почасне дипломе, а посебну част су му указале и француска и америчка влада. Његова родна савезна држава Џорџија је песму Георгиа он Му Минд прогласила својом званичном химном. Пре неколико година, Реја Чарлса су замолили да наступи на једној политичкој конвенцији. Тада је извео песму Америца тхе Беаутифул. Многи верују да је то његова најбоља песма.

Реј Чарлс је увек јговорио да највеће заслуге за успех има његова мајка. Као дечаку, рекла му је да «може постићи све што жели, да не може видети, али да може вредно радити и користити свој мозак.»

Реј Чарлс је умро 10. јуна 2004.године у седамдесет четвртој години. Музички стручњаци кажу да је учинио више но ико у двадесетом веку за уобличење америчке поп музике. Пре више од стотину година Алис Кери је написала песму која је могла бити спевана за Реја Чарлса.

Душа препуна шапутаних песама, слепило је мој вид; Сенке којих сам се плашио препуне су живота и светла.


Извор[уреди]