Пређи на садржај

Скупштина Црне Горе прогласила независност

Извор: Викиновости

04. јун 2006.

Црногорски парламент усвојио је синоћ Одлуку о независности чиме је Црна Гора поново постала самостална држава

Подгорица, Црна Гора - Црногорски парламент усвојио је синоћ Одлуку о независности чиме је Црна Гора, после 88 година, поново постала самостална држава. Формалном проглашењу независности Црне Горе у Скупштини нису присуствовали посланици Блока за заједничку државу јер не признају резултате референдума.

Одлуку о независности присутни у сали пропратили су дуготрајним аплаузом. На референдуму 21. маја, према извештају Републичке референдумске комисије, 55,5 одсто изашлих бирача подржало је независност, чиме је испуњен законски услов за проглашење самосталне Црне Горе.

Блок за заједничку државу одбио је да прихвати овај резултат, наводећи да референдум није био фер и демократски и да не представља прави израз воље грађана Црне Горе.

У одлуци се дефинише да Република Црна Гора, обновом државне независности, преузима све послове које је, усвајањем Уставне повеље државне заједнице Србија и Црна Гора, поверила да врше институције државне заједнице. Република Црна Гора примењиваће и преузеће међународне уговоре и споразуме које је закључила и којима је приступила државна заједница СЦГ, а који се односе на Црну Гору и који су сагласни са њеним правним поретком, наведено је у документу.

Хронологија[уреди]

Извори[уреди]