Скупи, скупљи, најскупљи - поклони функционера из Србије

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


16. мај 2012.
Београд/ Србија (Бета) -Ручно ткани тепих, чија је вредност процењена на 1,2 милиона динара, најскупљи је поклон који је добио Борис Тадић као председник Србије.

Тадић је тепих добио 8. јуна прошле године од председника Азербејџана Илхама Алијева.

Међу поклонима који су страни званичници уручили Тадићу су и они вредни неколико стотина хиљада динара, међу њима и бисерна огрлица у комплету са бисерним минђушама од емира Кувајта Шабаха Ал Ахмада (600.000 динара) и горњи део индонежанске народне ношње богато украшен на дрвеној подлози и украшеном постољу (250.000 динара) који му је поклонио амбасадор Индонезије у Србији Семјуел Самсон.

Међу поклонима које је у 2011. добио премијер Мирко Цветковић најскупљи је поклон председника Владе Бугарске Бојка Борисова - етно мотив Бугарске, темпера на платну, чији је аутор Зерлиев Благовест, вредан 20.000 динара.

Међу најскупљим поклонима које је у 2011. добила председница парламента Славица Ђукић Дејановић су они од 50.000 динара - део народне ношње од амбасадора Индонезије, кинеска керамичка ваза од кинеске делегације, и тепих, ручни рад димензија 302 са 211 центиметара од председника Азербејџана.

Тадић је у 2011. години док је био председник Србије примио поклоне укупне вредности око 5,5 милиона динара, Цветковић у вредности 298.000 динара, док је председница парламента у прошлој години од страних званичника и домаћих институција добила поклоне вредне 340.750 динара.

Сви ти поклони, чији регистар води Агенција за борбу против корупције, у јавној су својини, јер њихова вредност прелази износ од пет одсто просечне зараде у Србији.

Bookmark-new.svg

Извор[уреди]