Скок на европским берзама, Вол Стрит у плусу

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. август 2011.
Лондон-  (VOA) - Европске берзе забележиле су велики скок други дан заредом, док је амерички индекси такође остварили добитке, али не у мери као што је то био случај јуче. Вредност водећих индекса на берзама у Британији, Француској и Немачкој порастао је за више од три одсто, чиме су надокнажени готово сви овонедељни губици. Раније данас, азијска берза затворена је са мешовитим резултатима и незнатно промењена у односу на јуче.

Последњег дана најнестабилније недеље у историји Волстрита, индекси су на отварању берзе отишли у плус. Тржиште је по свему судећи било задовољно извештајима владе у којима се наводи да је малопродаја у јулу забележила највећи скок у последња четири месеца, а залихе компанија незнатно порасле.

Можда су то вести које би могле да бар донекле умире ситуацију – после рекордниа четири дана невероватних обрта на њујоршкој берзи. Велики део те нервозе стиже са друге стране океана, Француске пре свега, где неки проблеме тамошњих банака пореде са оним што се десило у САД 2008.

„Шала дана била је 'како се каже Беар Стеарнс на француском'“, испричао је трговац на берзи Арт Кешин.

Међутим, европске берзе су у успону пошто су Француска и још три земље забраниле такозвани „шорт-селинг“ – чиме се отежава да се шпекуланти кладе против банака на основу „лошег осећаја“.

„Оно што је другачије у односу на 2008 јесте да су банке тада биле извор финансијске кризе, данас су оне примаоци и само преносе кризу“, каже Мохамед Ел-Ериан, извршни директор организације Пимко.

Још нешто што би могло да допринесе лудилу... компјутерско продавање на Волстриту, где машине сада праве десетине хиљада трансакција у секундама.

„Оне нису узрок, али убрзавају све што се дешава“, примећује Кешин.

Вредности акција на европским и америчким берзама јуче су нагло порасле после бољег од очекиваног извештаја о стању на америчком тржишту рада. Индекс просечне цене деоница индустријских предузећа Дау Џоунс порастао је за четири процента пошто је преходног дана пао за готово пет процената. Други најважнији индекси - Стандард и Пур 500 и НАСДАК такође су јуче добили у вредности.

Аналитичари кажу да је разлог томе јучерашње објављивање извештаја америчке владе према коме је број особа које су се први пут пријавиле за надокнаду за незапослене прошле недеље пао на најнижи ниво у последња четири месеца.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg