Пређи на садржај

Сергеј Лавров: Руски војници ће остати на територији Јужне Осетије и Абхазије

Извор: Викиновости


9. септембар 2008.
Москва/ Вашингтон

(Глас Америке) - Министар иностраних послова Русије, Сергеј Лавров, на конференцији за новинаре у Москви, рекао је да ће руски војници, а не мировне трупе, остати на територији Јужне Осетије и Абхазије како би одговорили на, како се изразио, сваку евентуалну нову агресију. Лавров је указао да ће они бити тамо на захтев председника парламената две регије и на основу руског председничког декрета.

Лавров каже да ће војници тамо остати дуго, барем у догледној будућности. То је, указује он, апсолутно неопходно да би се спречило понављање агресивних акција Грузије. На састанку са председником Дмитријем Медведевом у Москви, руски министар одбране Анатолиј Сердјуков је рекао да ће у Јужној Осетији и Абхазији остати по 3800 руских војника, или укупно 7600. Министар иностраних послова Лавров је рекао да је одговорност за мир у тампон зони дуж Јужне Осетије и Абхазије сада у рукама међународне заједнице.

Он је додао да Европска унија упућује грузијском руководству веома јасан сигнал да је терет одговорности за мир у Абхазији сада на Европској унији као и на Организацији за европску безбедност и сарадњу и Уједињеним нацијама. Руски дипломата је приметио да би било какве грузијске провокације значиле провоцирање Европске уније.

Присуство међународних посматрача договорено је јуче у близини Москве, током разговора француског председника Николе Саркозија и његовог руског колеге Дмитрија Медведева. Грузијски председник Михаил Саакашвили је рекао да је тај споразум корак напред, али је јасно ставио до знања да су Јужна Осетија и Абхазија неодвојиви делови Грузије. Русија је признала независност те две сецесионистичке републике и министар иностраних послова Лавров је најавио успостављање дипломатских веза са њима. Русија такође тражи да Јужна Осетија и Абхазија учествују на међународним преговорима у Женеви о решењу грузијског конфликта. Грузијски министар за реинтеграцију, Темур Јакобашвили је одбацио покушај Русије да доведе те две републике за преговарачки сто.

„Ово је апсолутно неприхватљиво за Грузију. Нећемо разговарати са ратним злочинцима, а лидер Јужне Осетије, Кокоити, за нас је ратни злочинац. Они нису страна у овом конфликту, већ руске марионете, тако да на том састанку могу да их представљају Руси“, рекао је Јакобашвили.

Председник Јужне Осетије, Едуард Кокоити и лидер Абхазије Сергеј Багаш, били су у Москви прошлог месеца када је руски парламент једногласно одлучио да призна независност отцепљених република. За сада је само још Никарагва признала Јужну Осетију и Абхазију.

Извор[уреди]