Пређи на садржај

Северно Косово: Вучић добродошао али нећемо променити став

Извор: Викиновости
Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

3. мај 2013.
Северно Косово-  (Beta) - Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић изјавио је да је први потпредседник Владе Александар Вучић добродошао на север Косова али да нема никаквих шанси да се ставови косовских Срба, поводом споразума из Брисела, приближе ставовима Владе Србије.

„Споразум који би Србе отерао под уставни систем и законе Приштине неприхватљив је за било ког Србина на Косову и Метохији. Наша основна борба је да останемо у систему државе Србије што нам, уосталом, гарантује и Устав републике“, рекао је Ристић за београдски дневни лист Политика.

Говорећи о предстојећој посети Вучића, који ће на Косову бити од 7. до 12. маја, Ристић је рекао да он може само народу „очи у очи“ да изнесе виђење онога што Срби 14 година одбацују.

Ристић је рекао да је састанак у Београду са државним врхом протекао у опуштеној и на моменте пријатној атмосфери и да га је, управо због тога, изненадила накнадна изјава премијера Ивице Дачића да постоји могућност укидања паралелних институција и санкција непослушним лидерима, попут укидања плата.

„Изненађује ме изјава Дачића, која се упорно појављује у медијима, јер на састанку то није помињао. Плате може да укине послодавац, уколико радник прекрши закон. Што се тиче 'непослушних' председника општина, могуће су санкције, јер власт може да примени те инструменте. Али то не значи да ће народ променити своју одлуку без обзира на владине мере репресије, јер има неких прича да се могу угасити и општине“, рекао је он.

Председник општине Зубин Поток је рекао да би референдум о споразуму из Брисела могао да се одржи али не на начин на који је Влада Србије замислила и тек након што тај споразум добије оцену Уставног суда Србије.

„Прво, питање није добро формулисано а као друго, рок од 15 дана је исувише кратак да би народ схватио шта заправо доноси параф од 19. априла“, рекао је Ристић.

Извор[уреди]