Свињски грип избио у Мексику и САД

Извор: ВикиновостиЖенева/Мексико/ ... (Тањуг) Због појаве свињског грипа у САД и Мексику Светска здравствена организација (СЗО) ће сазвати хитну седницу. До сада је од те болести већ умрло укупно 60 људи.

Портпарол у седишту СЗО у Женеви Грегори Хартл, је Ројтерсу изјавио да је 12 од 18 узорака узетих са жртава у Мексику показало да је генеричка структура вируса идентична оној код вируса пронађеног у Калифорнији.

Моменталнии статус упозорења на опасност од епидемије је на трећем од могућих шест нивоа.

У главном граду Мексика, мексичка влада је наложила да се школе затворе и милиони ђака да остану код куће како се болест не би даље ширила. „То је вирус који је мутирао са свиња и у неком тренутку прешао на људе“, изјавио је мексички министар здравља Хосе Анхел Кордова. Он је повезао ову нову врсту грипа са појавом сличне болести у америчким државама Калифорнији и Тексасу, где је оболело седам људи. Свих седам америчких оболелих се опоравило.

Бела кућа је саопштила да помно прати ситуацију у двема земљама, док јер мексичка влада упозорила становништво да се не рукује и не љуби приликом сусрета, да не дели храну и не користи исте чаше и прибор за јело.

Извор[уреди]