Све веће интересовање страних компанија за инвестиције у Ираку

Извор: Викиновости


22. јун 2008.

Ирачки премијер Нури ал-Малики

Багдад/ Ирак Ирачки премијер Нури ал-Малики је у обраћању шеицима у Карбали, јужно од Багдада, саопштио да је побољшање безбедности у земљи довело до све већег интересовања страних компанија за инвестиције у Ираку.

Захваљујући се шеицима на подршци ирачким војним операцијама широм земље, као и за тренутну акцију против кријумчара оружја и деловања милитаната у југоисточном граду Амари, премијер Нури ал-Малики је истакао да та подршка показује да племенски лидери стављају потребе Ирака као нације испред својих личних жеља.

Ирачки премијер је рекао да је боља безбедносна ситуација у земљи поново привукла стране инвеститоре и нагласио да су многе компаније из области грађевинарства, производње електричне енергије и нафте ступиле у контакт са властима у Багдаду како би склопиле уговоре.

Нури ал-Малики је рекао да су те компаније, посебно оне из нафтног сектора, због бројних конфликата и нестабилне ситуације избегавале да улажу у Ирак протеклих неколико година. Он је додао да је влада издала 35 дозвола разним нафтним компанијама које желе да склопе послове у Ираку због тога што су исказале поверење у сигурну будућност земље, али није навео о којим се фирмама ради. Међутим, портпарол ирачког Министарства за нафту је пре неколико дана најавио да су у припреми уговори са америчким компанијама међу којима су и Ексон мобил и Шеврон, холандским Шелом, британским Би Пијем и француским Тоталом. Осим Шеврона, ове нафтне компаније, или њихови претходници, били су партнери са ирачком Петролеум компанијом 20-их година прошлог века, а своје пословање у Ираку су обуставиле када је 1970-их та нафтна компанија национализована. Ирачка влада је прошлог месеца на међународној конференцији у Шведској представила извештај у коме наводи да је енергетски сектор најбитнији покретачки елемент економије Ирака, и да износи 64 процената бруто домаћег производа и 84 одсто укупног државног буџета. У истом извештају пише да постоји велики потенцијал да се средства из енергетског сектора искористе за побољшање инфраструктуре и разних јавних услуга.

Ирачки представници су изразили наду да ће сарадња са великим нафтним компанијама омогућити пораст у производњи, што ће коначно резултирати додатним учинком од око пола милиона барела дневно у року од годину дана. Међутим, закон о фосилном течном гориву још није одобрен, док власти уверавају да је циљ доношења такве регулативе побољшање климе за стране инвестиције и експанзија сектора нафте и гаса уз транспарентност и непристрасну поделу прихода. Поред најава о инвестиционим могућностима које би могле учврстити економску стабилност, ирачки премијер Нури ал-Малики је скренуо пажњу и на значај националног мира.

Ирачани морају започети разговор о јединству, једнакости и солидарности да би били у стању да саграде бољу земљу, рекао је ал-Малики и описао дијалог као сигуран пут ка трајном миру, додајући да ће недавно побољшање безбедносне ситуације бити очувано кроз дијалог, а не војну акцију.

Извор[уреди]