Свечано отварање ОИ у петак 27. јула у 20:12

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. јул 2012.
Лондон/ Велика Британија (Бета) - Свечаност отварања Летњих олимпијских игара у Лондону, названа „Острво чуда“, почеће у петак, 27. јула, симболично у 20 часова и 12 минута (20:12), на Олимпијском стадиону.

Олимпијски стадион у Лондону
Слика: EG Focus.

Уметнички директор свечаности је британски редитељ и продуцент Дени Бојл (Danny Boyle), аутор филмова „Трејнспотинг“, „28 дана касније“ и „Милионер из блата“ за чију режију је 2008. године добио Оскара.

„Назив церемоније 'Острво цуда' би требало да укаже на раскошну креативност Велике Британије, и на непредвидивост и инвентивност њеног народа“, рекао је Бојл за „Дејли Телеграф“ (http://www.telegraph.co.uk).

Бојл каже да ће за потребе отварања Олимпијски стадион бити претворен у „идилични сеоски крајолик Острва и гледаоци ће видети све што заиста представља његову суштину“.

Иако се још не зна како ће изгледати церемонија, познато је да ће трајати три сата и да ће учествовати 15.000 добровољаца.

Свечаност ће започети оглашавањем нарочитих звона које је излила ливница „Вајтчапел Фаундри“. Она је у Гинисову књигу рекорда ушла као најстарија британска фирма за производњу звона - из 16. века.

По доласку британске краљице Елизбете Друге на стадион, уводне говоре ће одржати председник Олимпијског комитета Жак Рог и председник Организационог одбора Игара, бивши атлетичар Себастијан Коу.

Следи дефиле спортиста свих земаља-учесница, по абецедном реду. По протоколу, и у част постојбине Игара, прва ће стадионом проћи репрезентација Грчке, а домаћни, Британци на стадион улазе последњи.

После интонирања химне Игара, и подизања олимпјске и застава земаља-уцесница, по један спортиста, судија и тренер из репрезентације домаћина положиће олимпијску заклетву којом ће се у име свих учесника обавезати на фер такмичење.

Олимпијска бакља ће из руке у руку спортиста стићи до последњег који ће њоме запалити олимпијску ватру на стадиону. По обичају, тајна је ко ће бити последњи носилац бакље и како ће запалити олимпијску ватру на стадиону.

Организатори су саопштили да свечаност кошта 36 милиона евра.

Очекује се да ће око четири милијарде људи гледати ТВ-пренос спектакла којим Велика Британија жели да засени отварање Олимпијских игара у Пекингу 2008. године.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg