Пређи на садржај

Светски лидери осуђују убиство јапанског таоца

Извор: Викиновости
Токио
Слика: Ronny Siegel.

25. јануар 2015.
Токио/ Јапан (Beta-AFP) - Јапан, САД, Француска и Велика Британија оштро су осудили убиство јапанског таоца које је извршила Исламска држава, а јапански премијер и председник САД затражили су моментано ослобађање другог јапанског држављанина, који је и даље у заточеништву терористичке организације.

„Тај теорористички чин је сраман и неприхватљив и најоштрије га осуђујем“, рекао је јапански премијер Шинзо Абе.

Амерички председник Барак Обама у недељу је телефоном изразио саучешће јапанском премијеру. Он је у суботу рекао је да ће САД бити уз Јапан како би одговорни за убиство били изведени пред лице правде, а Исламска држава елиминисана.

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да убиство Харуне Јукаве показује „дивљаштво теорориста“. Франуцуски председник Франсоа Оланд такође је осудио „дивљачко убиство“ и поздравио одлучност Јапана у борби против међународног тероризма.

Светски медији у суботу су објавили да је Исламска држава на интернет поставила видео снимак на којем се види један од двојице талаца, Кенџи Гото како држи фотографију убијеног Харуне Јукаве.

Уз то се чује како неко, највероватније Гото, на енглеском језику оптужује јапанског премијера зато што Исламској држави није исплаћен новац који је тражен.

Исламска држава је пре неколико дана запретила да ће убити двојицу јапанских талаца, уколико јој у року од 72 сата не буде уплаћено 200 милиона долара.

Извор[уреди]