Пређи на садржај

Светски дан позоришта

Извор: Викиновости

22. март 2010.
Крагујевац/ Србија

Џуди Денч

Светски дан позоришта, који се обележава 27. марта, установио је 1961. године Међународни позоришни институт. На тај дан позоришта у свету организују разне манифестације, уз обавезно читање поруке коју, по позиву Међународног позоришног института, увек пише позоришна личност светског угледа. Ове године то је Џуди Денч, енглеска глумица. Порука се чита пре почетка представе Николаја Кољаде Бајка о мртвој царевој кћери на Сцени Љуба Тадић Књажевско-српског театра.

Џуди Денч рођена 9. децембра 1934. у Северном Јорку у Енглеској једна је од најбољих и најпоштованијих британских глумица свих времена. Студирала је школу драме, а након тога играла на Шекспировој сцени националног театра. У њеној дугој каријери глумила је у позоришту, на филму и телевизији. Године 1970. добија орден британске империје, а 1988. и краљевску титулу Даме.

Порука Даме Џуди Денч: "Светски дан позоришта је прилика за светковину позоришта кроз мноштво његових облика. Позориште је извор забаве и инспирација те има могућност уједињавања бројних различитих култура и народа целога свијета. Али позориште је више од тога и пружа могућност образовања и информисања. Представе се одржавају широм света, и не само у традиционалном позоришном окружењу. Позориште се догађа у малом афричком селу, у подножју планине у Арменији, на малом острву у Тихом океану. Потребан му је само простор и публика. Позориште нас може насмејати, расплакати, али мора нас натерати на размишљање и деловање. Позориште настаје тимским радом. Глумци су они које видимо, али постоји и велики број људи који се не виде. Они су једнако важни као и глумци, а њихове различите стручне вештине омогућују постављање представе. И они морају учествовати у слављу и успеху коме се тежи. Светски дан позоришта је службено 27. марта. Али по много чему треба сваки дан сматрати даном позоришта, јер имамо одговорност наставити традицију забављања, образовања и просвећивања наше публике без које не бисмо могли постојати."

Извор[уреди]