Сахрањен румунски рукометаш

Извор: Викиновости
14. фебруар 2009.


Букурешт / Румунија (Southeast European Times) Убиство 26-годишњег румунског рукометаша шокирало и ујединило две земље.

У петак (13. фебруара) сахрањен је румунски рукометаш Маријан Козма, који је убијен прошле недеље испред једног ноћног клуба у мађарском граду Веспрему. Козма, центар који је стигао у мађарски клуб Веспрем МКБ 2006. године, прошле суботе увече изашао је да прослави рођење детета клупског друга, када је избила свађа са неким младићима у клубу, саопштила је полиција.

Козма је умро у болници од последица убода ножем. Двојица саиграча који су му притекли у помоћ - хрватски голман Иван Пешић (19) и 22-годишњи Србин Жарко Шешум - хоспитализовани су и њихово стање је стабилно. Пешић је изгубио бубрег, док Шешум има фрактуру лобање.

Према његовом сведочењу, играчи су притекли у одбрану келнерице када је група Рома одбила да плати рачун и ударила је.

Тројица осумњичених - два мушкарца и жена - ухапшени су у недељу у јужној аустријској провинцији Стирија, саопштила је полиција.

Мађарска полиција идентификовала је тројку као Роме припаднике локалних банди. Аустрија ће Мађарској изручити главног осумњиченог Рафаела Шандора.

„Читав град је шокиран; људи једноставно не могу да верују да се тако нешто догодило овде“, рекао је градоначелник Веспрема Јанош Дебречењи.

Иста је реакција у Србији. „Потпуно смо шокирани инцидентом, јер је Шешум примеран младић и важан играч репрезентације“, изјавио је генерални секретар Рукометног савеза Србије (РСС) за београдски Б92.

Брутални напад шокирао је навијаче и у Мађарској и у Румунији, а европски медији придали су му велику пажњу.

Козмина смрт оживела је жестоку дебату у Мађарској о високој стопи криминала међу припадницима ромске заједнице. Ромски лидери у области око Веспрема изразили су страх од репресалија.

На стотине мађарских навијача запалило је свеће у дворани у којој је Веспрем тренирао, пре него што је Козмино тело у уторак пребачено у Мађарску. Покојни рукометаш постао је почасни грађанин града Веспрема.

Румунски министар за омладину и спорт прогласио га је постхумним „почасним магистром спорта“, а у Букурешту ће једна спортска дворана носити његово име.

Веспрем је повукао дрес број 8 који је Козма носио, а румунска рукометна репрезентација урадила је исто са дресом бр. 82, који је Козма носио представљајући Румунију на недавном Светском рукометном првенству у Хрватској.

„Румун, Србин и Хрват успешно су се борили за успех једног мађарског града. За њих је било нормално да овде живе не само као Румун, Србин или Хрват, већ и да обогаћују вредности мађарске заједнице и консолидују њен идентитет. Због тога их поштујем и захваљујем им“, написао је на свом блогу мађарски премијер Ференц Ђурчањ.

Извор[уреди]