Сат времена без светла

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

26. март 2010.
Крагујевац/ Србија

Пешачка зона

Град Крагујевац ће и ове године учествовати у међународној акцији под називом Сат за нашу планету 2010. Светски фонд за природу покренуо је ову акцију у Сиднеју 2007. године са циљем да сви становници планете Земље, искључивањем сијалица на сат времена дају допринос у ушетеди енергије и смањену штетних материја.

Тада је 2,2 милиона домаћинстава и компанија искључило своја светла. Ове године у акцији ће учествовати више од 100 земаља и 4 000 градова, а међу њима и светске метрополе Лос Анђелес, Лас Вегас, Лондон, Хонг Конг, Торонто, Лисабон, Рим, Варшава, а у Србији Београд, Нови Сад и Крагујевац. Испред ресторана Балкан данас је тим поводом, грађанима Крагујевца дељен промотивни материјал у акцији коју су заједнички организовали локална самоуправа и Еколошко истраживачко друштво Младен Караман.

Члан Градског већа за заштиту животне средине, одрживи развој и сарадњу са удружењима Срђан Матовић, је рекао да Град подржава иницијативе чије је циљ бољи живот на планети, и да ове године озбиљније приступа овој акцији, јер ће у вечерњим сатима када Електрошумадија искључи део уличног осветљења у Пешачкој зони, бити присутан већи број људи из Полицијске управе у Крагујевцу, како би се избегла могућност инцидената. Он је најавио да ће следеће године сличним промотивним акцијама, апеловати да се што више грађана Крагујевца придружи и угаси расвету на сат времена у својим становима, и тако на симболичан начин покажу да брину о планети на којој сви живимо.

Улична расвета ће у Крагујевцу на сат времена бити угашена сутра 27. марта у Пешачкој зони, од улице 27. марта до Крста у времену од 20.30 до 21.30. У Пешачкој зони тада ће бити присутни активисти Еколошког удружења Младен Караман, који ће учесницима акције поделити свеће, а долазак струје дочекаће уз акустичну гитару. Иначе, као увод у сутрашњу акцију гашења расвете, у Студентском културном центру, од 16.00 часова биће одржан Мини фестивал документарног филма, на којем ће бити приказани филмови о глобалном загревању планете наше планете, о томе како човек утиче на ову појаву и која се решења примењују да се ублаже последице глобалног загревања.

Извор[уреди]