Пређи на садржај

Састанак Клинтон и Ештон са Николићем и Дачићем

Извор: Викиновости


30. октобар 2012.
Београд/ Србија (Beta) - Америчка државна секретарка Хилари Клинтон и висока представница Европске уније Кетрин Ештон састале су се у уторак поподне у Београду са председником Србије Томиславом Николићем и премијером Ивицом Дачићем.

Палата Србија
Слика: Michael Angelkovich

.

Разговор у Палати Србија почео је око 16.15. Након састанка најављено је обраћање медијима. Хилари Клитнон и Кетрин Ештон после Београда путују у Приштину.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон подржала је процес европске интеграције Србије и дијалог Београда и Приштине, истичући да то не значи да Србија треба да призна независност Косова.

„Нисмо дошле овде да поставаљмо услове, да спроводимо контролу“, рекла је Клинтонова, али је указала да је „будућност Србије на самој Србији“.

„Подржавамо чланство Србије у ЕУ, чврсто подржавамо дијалог између Србије и Косова“, рекла је Хилари Клинтон после разговора с председником Србије Томиславом Николићем и премијером Ивицом Дачићем у којем је учествовала и висока представница ЕУ Кетрин Ештон.

Желимо да видимо Србију и све земље региона да остваре своје аспирације према интеграцији у европске и евроатлантске интеграције.

„САД апелују на све стране да примене постигнуте договоре и примене конкретне мере за нормализацију односа, али, подвлачим, овај дијалог не тражи од Србије да призна независност Косова“, додала је америчка државна секретарка.

Она је поздравила подизање политичког нивоа разговора Београда и Приштине као прилику за наставак дијалога о кључним питањима.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон позвала је у уторак у Београду српске власти да наставе дијалог с Приштином, нагласивши да наставак дијалога и нормализација односа не значе да се тражи признавање независности Косова.

Договорили смо се да наставимо дијалог и планирамо да се врло скоро поново састанемо, витално је да обе стране у потпуности примене све споразуме, рекла је Ештонова на конференцији за новинаре након заједничког састанка са америчком државном секретарком Хилари Клинтон и председником и премијером Србије Томиславом Николићем и Ивицом Дачићем.

Висока представница ЕУ подвукла је да њена посета Београду заједно са америчком државном секретарком Хилари Клинтон знак заједничке жеље да Србија буде у ЕУ.

Извор[уреди]