Само у Америци: Плаћене „задовољне муштерије“

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу7. септембар 2009.

И ово је маркетинг

Вашингтон/ САД (Voanews) У привреди слободног тржишта маркетинг је једна од најважнијих компоненти. Ако умете да ефикасно рекламирате своје производе и услуге - имаћете много муштерија и ваш бизнис ће да цвета.

Стручњаци за маркетинг кажу да нема боље рекламе од оне која се преноси - како се то каже - од уста до уста. Потрошачи више верују препорукама задовољних муштерија него било каквим рекламама. Та врста оглашавања је толико важна да неке компаније у Америци унајмљују људе са задатком да шире позитивне приче о њиховим производима или услугама. Другим речима, плаћају им да глуме задовољне муштерије и на сва уста хвале оно што компаније продају.

Промоције које врше ти плаћеници попримају разне облике, на пример - убацивање позитивних изјава у књиге, у филмска и телевизијска сценарија или у блогове на интернету. Једна компанија се чак досетила да унајми лажне туристе који су се мували око туристичких знаменитости молећи друге људе да их сликају одређеном врстом мобилног телефона са уграђеном камером. На тај начин су лако ступали у разговор са тим особама хвалећи камеру и квалитет њених снимака.

Али државна агенција која брани права потрошача - Федерална трговинска комисија - не гледа благонаклоно на такву врсту обмањивачког маркетинга. Агенција је издала наређење да они који узимају новац да би рекламирали неки производ морају да наведу да су плаћени за то.

Наравно, то иде насупрот суштинског разлога зашто су рекламе "уста до уста" толико ефикасне. Како бисте ви примили када би вам неко рекао: аутомеханичар Џо обавља веома квалитетне поправке, а узгред буди речено, Џо ме је платио да вам то кажем? Да ли бисте икада више веровали тој особи, или аутомеханичару Џоу?

Извор[уреди]