Самостално учешће Косова на скуповима

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу


Остале вести из Европске уније
Позиција Европске уније

Мапа показује позицију Европске уније на мапи света

Да би сте прочитали, уредили или написали неку вест из Европске уније посетите простор намењен овом вестима
Викивести:Европска унија

24. фебруар 2012.
Брисел-  (Бета) - Договор о регионалном представљању Косова који су преговарачки тимови Београда и Приштине постигли у Бриселу, Косову ће омогућити самосталан наступ на свим регионалним скуповима, изјавила је портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич.

„Споразум ће омогућити Косову да учествује и самостално потписује споразуме и да говори за себе на свим регионалним скуповима“, казала је Коцијачич новинарима у Бриселу.

Сва документа до сада је у име Косова потписивао УНМИК.

Према постигнутом споразуму, како се наводи у саопштењу Европске комисије, испред имена делегације Приштине стајаће натпис "Косово", а у фусноти ће поред звездице писати: „Ова одредница не прејудицира ставове о статусу и у складу је са резолуцијом 1244 Савета безбедностиу УН и мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова“.

Маја Коцијанчич је подсетила и да су две стране данас закључиле и „технички протокол о примени споразума о интегрисаном управљању прелазима који је склопљен у децембру“.

Она је казала и да ће договор делегације Београда и Приштине омогућити покретање студије о изводљивости за Споразум о стабилизацији и придруживању Косова и Европске уније.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики