Самарас вратио мандат

Извор: Викиновости


Андонис Самарас
Андонис Самарас

8. мај 2012.
Атина-  (Бета) - Лидер грчке конзервативне странке Нова демократија, која је освојила највећи број гласова на изборима, вратио је у понедељак мандат за састављења владе пошто није успео да добије подршку за образовање коалиционе владе.

Сада је на странкама левице да покушају да образују владу после избора на којима су Грци, како се оцењује, дали глас против оштрих мера штедњи.

Вођа конзервативаца Антонис Самарас вратио је председнику Грчке Каролосу Папуљасу мандат за састављење владе и рекао је да нису успели његови покушаји да убеди лидере свих странка које би могле бити отворене за учешће у коалиционој влади.

"Урадили смо све што смо могли... Послали смо предлог свим странкама које су могле учествовати, али су оне или одбиле да учествују или су поставиле услове учешћа које други нису прихватили", рекао је Самарас.

Он је рекао да му је циљ био да Грчка остане у еврозони и да се поново преговора о мерама које су неопходне за пакет помоћи.

Папуљас сада треба да понуди маднат лидеру Радикалне леве коалиције (Сириза) Алексису Ципрасу који има три дана да покуша да састави владајућу коалицију.

Извор[уреди]