Садам Хусеин погубљен вјешањем

Извор: Викиновости30. децембар 2006.

Садам Хусеин на суђењу
јул 2004.

Ирак - Садам Хусеин је јутрос у 6 сати по локалном времену погубљен вјешањем. Бивши ирачки предсједник је прије скоро два мјесеца осуђен на смртну казну за злочине против човјечности. Прије четири дана, непосредно након објављивања да је жалба на пресуду одбијена, извршен је бомбашки напад у Багдаду у којем је погинуло 20 а повријеђено 12 људи.

Ирачки закон налаже да свака смртна пресуда мора бити потврђена од стране предсједника. Ирачки предсједник Џалал Талабани је, иако се лично залаже за укидање смртне казне, дао неопходну дозволу.

Суђење Садаму Хусеину за убиство 148 Шиита је завршено 5. новембра. Убиства су извршена као одмазда за покушај атентата. Хусеинова одбрана је тврдила су убијени били осуђени на смрт од стране ирачког суда, и да је одлука била у складу са тадашњим ирачким законима.

Хусеинов полубрат и шеф обавјештајне службе Барсен Ибрахим и шеф врховног суда који је одобрио извршења смртних казни ће такође бити вјешани, као и још неки који су били уплетени у та убиства.

У децембру 2003. Садам је нађен у скровишту, покривеној рупи, са пиштољем из којег није пуцано након чега му је суђено.

Реакције[уреди]

Ситуација у ирачкој престоници је мирна.

Кћерке бившег ирачког председника Садама Хусеина пратиле су на телевизији последње тренутке његовог живота и рекле су да су поносне на понашање свог оца у суочавању с џелатима, рекла је данас њихова портпаролка Раша Оудех.

"Одбио је да му се стави купаљача преко главе. У руци је држао Куран који је желио да се некоме пошаље и обећано му је да ће то бити учињено. Дјеловао је уплашено и сломљено, али није показао никакво кајање за своје поступке. Пред смрт је изјавио Бог је велики, Палестина је арапска земља и Ирачани уједините се и не вјерујте иранској коалицији, јер је опасна. Ниједан странац није присуствовао вјешању", објаснио је савјетник за националну безбједност Ирака Моафак Ал Рубај.

Вашингтон и његови савезници данас су поздравили погубљење Садама Хусеина, док су европске и арапске земље, као и Русија, осудиле вешање свргнутог ирачког диктатора. Либија је једина земља која је прогласила три дана националне жалости за, како је истакнуто, „ратним заробљеником” Садамом Хусеином.

Амерички председник Џорџ Буш оценио је да је погубљење Садама Хусеина „важна етапа” за демократију у Ираку, али је признао да то неће зауставити талас насиља у тој земљи.

Раније вијести[уреди]

Извори[уреди]