Пређи на садржај

САД траже податке о Викиликсу од Твитера

Извор: Викиновости


8. јануар 2011.

Лондон / Енглеска, (Beta-AFP) - Амерички званичници издали су судски налог у коме се од друштвене мреже Твитер тражи да им да расположиве податке о оснивачу интернет сајта Виликиликс и још неколико људи повезаних са тим сајтом, саопштено је у суботу из Викиликса.

Викиликс је навео да су амерички истражитељи отишли у седиште Твитера у Сан Франциску да траже да им се предају приватне поруке, контакт информације и други лични детаљи оснивача Викиликса Џулијана Асанжа и других особа које подржавају тај сајт специјализован за откривање тајних докумената.

Поред Асанжа у налогу се помиње амерички војник Бредли Менинг који је осумњичен да је поједина документа доставио Викиликсу, као и Бригита Јонсдотир, посланица исландског параламента која је раније сарађивала са сајтом. Сједињене Државе такође траже детаље о холандском хакеру Ропу Гонгријпу и америчком програмеру Џејкобу Еплбауму, који су раније радили са Викиликсом.

Асанж је рекао да ће се борити против налога за предају информација, а исландска посланица Јонсдотир рекла је да нема намеру да својевољно преда податке. Викиликс је изразио сумњу да су друге компаније као што су Фејсбук и Гугл добиле сличне налоге.

Извор[уреди]