Пређи на садржај

САД траже демократију, иза кулиса подржавају војску

Извор: Викиновости

5. јул 2013.
Вашингтон/ САД (Beta-AP) - Високи званичници америчке администрације заложили су се за поновно успостављање демократије и политичке транспарентности у Египту.

Иза кулиса, пише у петак агенција Асошијетид прес, САД су назначиле Египту и својим савезницима да прихватају одлуку војске да свргне председника Мохамеда Морсија и да се надају да ће вакуум у власти попунити неко наклоњенији америчким интересима и вредностима него што је то била Морсијава влада.

Државни секретар Џон Кери, министар одбране Чак Хејгел и саветница за националну безбедност Сузан Рајс, међу осталима, обавестили су у четвртак председника Барака Обаму о свом позиву колегама у Египту, Израелу, Турској и другим партнерима САД на Блиском истоку.

У њиховом позиву је пренесен "значај брзог и одговорног повратка потпуног ауторитета демократски избране цивилне владе", рекла је Бернадета Михан, портпаролка савет Беле куће за националну безбедност.

После вишедневних масовних протеста у Каиру и другим градовима Египта у којима је било и жртава, војска је збацила председника Мохамеда Морсија, суспендовала Устав и најавила скоро одржавање избора.

Амерички званичници су се заложили за "транспарентан политички процес који ће укључити све странке и групе" и затражили од оних на власти у Египту да избегавају произвољна хапшења египатског председника Мохамеда Морсија и његових присталица.

Извор[уреди]