САД размештају снаге због нереда у исламским земљама

Извор: Викиновости


15. септембар 2012.
Вашингтон/ САД (Beta) - САД размештају своје снаге како би могле истовремено да реагују на нереде и нападе на дипломатска представништва на 17 или 18 локација у исламском свету саопштио је амерички државни министар одбране Леон Панета.

Војска САД
Слика: Photographer's Mate 3rd Class Jarod Hodge.

Морамо да будемо спремни за могућност да се протести отму контроли, изазвани емитовањем антимуслиманског филма „Невиност муслимана“, казао је Панета касно синоћ магазину Форин полиси.

Он није изнео детаље о размештању безбедносних снага, али Форин полиси наводи да Пентагон тренутно разматра слање педесетак маринаца ради заштите америчке амбасаде у Судану. Једна особа погинула је у петак у нападу на америчку амбасаду у Картуму, где су нападнуте и британска и немачка амбасада.

САД су већ послале 100 маринаца у Либију и Јемен.

Филм, чији су делови постављени на сајт Јутјуб (YouTube), најпре је подстакао протесте у Египту и Либији, где је у Бенгазију убијен амерички амбасадор, а потом су нереди избили и у другим земљама на Блиском истоку.

Савет безбедности УН осудио је у петак нападе на дипломатске мисије САД и других западних земаља у исламским државама и подсетио да земље домаћини имају обавезу да штите стране мисије и њихово особље.

У синоћ усвојеној декларацији, 15 земаља чланица Савета „најоштрије је осудило серију насилних напада“ на дипломатске мисије и поручило да се „ти акти не могу оправдати који год да су њихови мотиви, извршиоци и околности“.

Изражавајући „дубоку забринутост“, Савет безбедности подсетио је на „фундаментални принцип неповредивости дипломатских и конзуларних мисија“, као и на „обавезу влада домаћина“ да штити те мисије и дипломатско и конзуларно особље, како налаже Бечка конвенција.

У декларацији, члани ће савета истичу да је „сама природа дипломатских мисија мировна и да дипломате као основни задатак имају промоцију бољег разумевања међу државама и културама“.

Десетине хиљада људи протестовале су у петак у исламском свету због филма снимљеног у САД који извргава руглу пророка Мухамеда, а у сукобима демонстраната и снага безбедности погинуло је шест људи у Тунису, Судану, Либану и Египту.

Извор[уреди]