САД разматрају алтернативу за европски ракетни штит

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу29. август 2009.

Лого Стратешког министарства одбране САД

Њујорк / САД Према извештају објављеном у јучерашњем Њујорк тајмсу администрација председника Обаме разматра алтернативе изградњи одбрамбеног ракетног штита у Пољској и Чешкој републици.

Њујорк тајмс каже да функционери администрације разматрају могућност одустајања од једне или обе поменуте базе у прилог изградње база у Турској или на Балкану.Такође се каже да је у опцији развој копнене верзије поморског антиракетног система типа Ејџис.

Русија је била изразила снажно противљење америчком плану за изградњу ракетног одбрамбеног система у Централној Европи, тврдећи да би то покренуло нову трку у наоружавању. Њујорк тајмс извештава да функционери у Вашингтону кажу да се алтернативе не разматрају због тога да би се Русија умирила, већ ради прилагођавања све озбиљнојој опасности која прети од Ирана.

Функционери су изјавили да за сада није донета никаква одлука и да су различите опције још увек на столу. Они су такође изразили наду да ће ревизија планова за изградњу антиракетног система бити довршена можда већ у септембру.

Бивши председник Џорџ Буш млађи снажно се залагао за изградњу антиракетног система у Централној Европи, док је председник Барак Обама изражавао сумњичавост према том плану.

Амерички функционери су одувек инсистирали да тај систем не би био управљен против Русије или било кога другог већ да би му циљ био узвраћање на могући ракетни напад од стране земаља као што је Иран.

Извор[уреди]