САД позитивно оцениле реформу правосуђа у Србији

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу24. јул 2009.

Вашингтон / САД (Глас Америке) Делегација српског правосуђа, на челу са министарском правде Снежаном Маловић, разговарала је у Вашингтону са америчким секретаром за правосуђа Ериком Холдером и другим званичницима секретаријата.

Главне теме разговора, како је Гласу Америке, послије сусрета казала вд председника Врховног суда Србије Ната Месаровић, биле су реформа правосуђа у Србији и очекивана помоћ и подршка америчке владе и секретаријата за правосуђе њеном успјешном спровођењу.

Конкретно помоћ је у опреми и едукацији судија и тужилаца Србије у примени нових закона, посебно закона о одузимању имовине и закона и кривичној одговорности привредних субјеката. Ми смо данас добили врло позитивне оцене у погледу досадашњег рада на спровођењу реформе правосуђа у Србији и подршку за даљи наш рад и за организацију судова од 2010. Посебно смо били поздрављени, што нам је представљало велику част, од министра правде Сједињених Држава.

Месаровић је додала да се разговарало и о организовању суђења за ратне злочине у Србији и подршци захтјеву Београда пред Уједињеним нацијама да осуђени пред Хашким трибуналом издржавају казне у земљама из којих долазе, о чему ће, како је навела, бити ријечи током сјутрашњих сусрета у Државном секретаријату.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg