САД наредиле евакуацију својих грађана из Јемена

Извор: Викиновости

6. август 2013.
Јемен -  (Beta) - Амерички Стејт департмент наредио је у уторак евакуацију својих грађана и особља из Јемена, због претњи терористичке организације Ал Каиде.

У саопштењу се наводи да је због „продужене претње могућег терористичког напада“ наређено напуштање Јемена онима чији останак није неопходан. У упозорењу за путовања наводи се да би амерички грађани који бораве у Јемену требало да напусте земљу, јер је ниво безбедносне претње „изузетно висок“.

Америчке власти су одлуку о затварању 19 амбасада на Блиском истоку и у Африци донели на основу тајне поруке коју су пресрели између водје Ал Каиде Ајмана ал Завахрија и његовог заменика у Јемену, о великом терористичком нападу. Амерички обавештајни званичник и дипломата на Блиском истоку изјавили су агенцији Асошиејтед прес да је порука Ал Завахрија забележена пре неколико седмица и првобитно се мислило да је усмерена на јеменске мете.

Претња је затим проширена на америчке и друге западне објекте у иностранству, рекли су неименовани званичници и додали да би мета могла да буде једна амбасада, више представништва или неки други објекти. У питању је велика завера у завршној фази, рекли су званичници.

Порука коју су пресрели била је послата лидера огранка Ал Каиде на Арабијском полуострву Насеру ал-Вахишију.

Извор[уреди]