САД и Русија се и даље споре око изградње одбрамбеног система

Извор: Викиновости


11. јул 2008.
Вашингтон/ САД Државни секретар Кондолиза Рајс истиче да је Америка решена да заштити савезнике од иранског напада ракетама дугог домета, док руски министар иностраних послова Сергеј Лавров тврди да Иран не поседује ракете таквог домета.

На конференцији за новинаре поводом најновијих иранских ракетних проба, руски министар иностраних послова Сергеј Лавров је изјавио да се спор око потенцијалне претње иранског ракетног система може решити само путем преговора. Лавров је поново одбио амерички предлог да се у Пољској и Чешкој изгради антибалистички систем као штит од могућег иранског напада.

Шеф руске дипломатије каже да су ракетне вежбе показале да Иран поседује ракете домета до 2.000 километара, што потврђује раније тврдње Москве да је непотребна изградња одбрамбеног система од таквих ракета у Централној Европи.

Лавров је то изјавио на конференцији за новинаре у Москви заједно са јорданским министром иностраних послова Салахедином Баширом. Кремљ тврди да би изградња антибалистичког система у Централној Европи била претња за националну безбедност Русије.

Државни секретар Кондолиза Рајс је у уторак потписала у Прагу споразум о изградњи радарске станице у Чешкој Републици као део будућег одбрамбеног система, којем се Москва противи. Рајс је у четвртак у Тбилисију, у Грузији, предочила да ће Сједињене Државе заштитити своје савезнике.

«Веома озбиљно схватамо нашу обавезу да помогнемо савезницима да се бране и нико не би требало да буде у недоумици о томе. Ми такође сматрамо да ће изградња будућег анти-балистичког одбрамбеног система спречити Иран да прети и буде ратоборан и говори ужасне ствари, јер њихов систем неће бити ефикасан.»

Иран је у среду и четвртак тестирао неколико ракета, укључујући дугометне ракете типа Шахаб 3, које, како се наводи, имају домет од две хиљаде километара и могле би да досегну територију Израела и других америчких савезница на Блиском истоку и у Јужној Азији. Независни руски војни аналитичар Павел Фелгенхауер је за Глас Америке рекао да би Иран у следећих пет до десет година могао да развије двофазну ракетну технологију, чиме би домет ракета могао да буде повећан за више хиљада километара до циљева у Западној Европи. Фелгенхауер додаје да такву технологију поседују десетине земаља, укључујући Сједињене Државе, Русија, Израел, Индија и Јапан.

Руски аналитичар каже да та технологија постоји већ 50 година. Иран још увек мора да реши одређене техничке проблеме, које су друге земље савладале, али су информације за то доступне.

Сједињене Државе оптужују Техеран да под плаштом цивилног нуклеарног програма настоји да развије нуклеарно оружје. Москва је помогла Иран да изгради нуклеарни реактор у Бушеру, који такође снабдева нуклеарним горивом.


Извор[уреди]