САД из корена да промене приступ арапском свету

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. септембар 2012.
каиро/ Египат (Beta) - Председник Египта Мохамед Морси изјавио је да САД треба из корена да промене приступ арапском свету, покажу веће поштовање за његове вредности и помогну у стварању палестинске државе, ако желе да превазиђу бес који према тој земљи расте већ деценијама.

Уочи своје прве посете САД од како је ступио на дужност шефа државе, Морси је у интервјуу за Њујорк тајмс оценио да је Вашингтон навукао на себе огорченост исламског света због подршке коју је давао диктаторима, као и Израелу у спору с Палестинцима.

Морси, који ће ове недеље у Њујорку присуствовати састанку Генералне скупштине УН, у интервјуу америчком листу рекао је да САД треба да поправе односе с арапским светом и обнове савезништво с Египтом.

Американци имају посебну одговорност према Палестинцима јер су САД потписале 1978. у Кемп Дејвиду споразум о повлачењу израелске војске из Газе и са Западне обале како би се омогућило успостављане палестинске државе, рекао је Морси.

Он је додао да САД морају да поштују историју и културу арапског света, чак и када су оне у супротности с вредностима запада.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg