Пређи на садржај

САД задовољне напретком на Косову после стицања независности

Извор: Викиновости


3. јул 2008.
Вашингтон/ САД Помоћник америчког државног секретара, Данијел Фрид, изразио је јуче задовољство развојем догађаја на Косову после стицања независности. Али он је додао да још много тога треба урадити.

Највиши функционер Стејт департмента за европске односе, Данијел Фрид, каже да су релативни мир и политички напредак на Косову, од фебруара, ућуткали критичаре који су предвиђали мрачне догађаје, укључујући етничко насиље и реке избеглица. Али Фрид је признао да се пред нејаком државом налазе још многи изазови као што је слаба привреда, немири на северу Косова и политички пркос, за који каже да је можда инспирисан од стране политичара у Београду. У разговору са новинарима Фрид је рекао да су независност Косова до сада признале 43 земље, међу којима су Сједињене Државе, већина европских земаља и већина земаља чланица Савета безбедности Уједињених нација. Одговарајући на питања он је одбацио гледиште да ће одбијање Русије да призна Косово и њено противљење да дозволи признавање од стране Савета безбедности, довести до тога да Косово вечито остане у статусу полудржавност.

"То је једна потпуно независна држава, без обзира да ли постоји резолуција Уједињених нација о томе. Она је независна и као таква је призната од стране две трећине, од Европе, Јапана, Аустралије. То је независна држава. Веома ми је жао што је Русија одлучила да отежа, уместо да олакша ситуацију, јер отежавањем угрожава стабилност и угрожава европску будућност Србије. То не доприноси побољшању."

Фрид је рекао како се нада да ће временом Москва попустити и мање отежавати ситуацију у вези са Косовом и да неће спречити нову, умерену владу у Београду да оствари своју, како је рекао, европску будућност.

Помоћник државног секретара је одбацио скупштину коју су Срби на северу Косова основали прошлог месеца, рекавши да она нема легални статус. Он је додао да су многи косовски Срби спремни да прихвате нову политичку стварност али да су уплашени због, како је то назвао, разулареног силеџијства српских екстремиста, од којих неки долазе на Косово из Србије.

"Срби прелазе границу и понекад је тешко рећи да ли су то неки приватни националисти, полуповезани са владом, или су у директној вези са њом. Изгледа да има и једних и других, али Срби не би требало да их шаљу нити да подржавају такво понашање. То је неодговорно. Надамо се да ће се нова влада понашати одговорно."

Фрид је додао да ће на конференцији земаља донатора Косову, која ће бити одржана крајем идуће недеље, Сједињене Државе одвојити 400 милиона долара на име помоћи током наредне четири године. Он је изнео очекивање да ће на конференцији бити прикупљено више од милијарду долара за оживљавање привреде нове државе - једне од најсиромашнијих у Европи, са стопом незапослености од око 40 одсто.


Извор

[уреди]