Пређи на садржај

САД: Србија сарађује са Хашким трибуналом

Извор: Викиновости30. мај 2009.


Вашингтон / Хаг / Београд (Б92 / РТС) Хилари Клинтон, државна секретарка Сједињених Америчких Држава, саопшила је да Србија сарађује са Хашким трибуналом и да ће то, 1. јуна, постати службени документ САД. Србија задовољна ставом САД, док је став Холандије непромењен.

Државна секретарка администрације Барака Обаме, Хилари Клинтон, саопшила је да њена земља цени напоре Београда и да сматра да Србија сарађује са Хагом. То је групи новинара, у Вашингтону, саопштио заменик помоћника Хилари Клинтон, Стјуарт Џонс. Џонст наводи да ће се став САД наћи у службеној документацији 1. јуна, и да уколико их Холандија буде питала за мишљење, они ће им га саопштити.

Стјуарт, међутим, напомиње да САД неће вршити притисак на Холандију и да ће САД и даље инсистирати на томе да се Ратко Младић ухапси и испоручи Хагу, али да је то ствар коју Србија треба да сама учини. На том послу, Београду ћемо пружити сву помоћ ако то буде затражено од нас, наводи Џонс.

Србија дефинитивно сарађује са Хашким трибуналом. Такав став имали смо и прошле године, па ова одлука није велико изненађење. Важно је да се ствари крећу у правом смеру. На овај начин се формализује оно што нам је у више наврата речено у америчкој администрацији, да су у потпуности уверени да Србија сарађује са Хашким трибуналом.

—Џонс Стјуарт

Џонс је поновио да САД не постављају Србији услове који би се тицали признавања независности Косова, изразивши наду да ће српска влада трагати за прагматичним решењима.

Што се тиче Косова, Америка разуме дипломатију Београда који убеђује друге земље да не признају Косово, и до проблема може доћи само у случају изостанка сарадње са Еулексом. Срби на Косову треба да науче да живе са косовским институцијама, али нико од њих неће тражити да признају независност Косова и то им неће угрозити људска права

—саопштио је Џонс Стјуарт

Холандија чека извештај Серж Брамерца[уреди]

Након саопшења из Беле куће, огласило се и холандско Министарство спољних послова. Став Холандије остаје до даљњег непромењен, без обзира на оцену САД, да Србија сарађује са Хагом, саопштава Барт Рајс.

Након што је објављен званични став Америчке администрације, портпарол холандског Министарства Барт Рајс рекао је за Б92 да та земља не мења свој став и да је за Холандију најбитније шта ће речи Серж Брамерц у свом извештају који ће предати Савету безбедности.

Холандија ће се консултовати са представницима Уједињених нација, али као што смо увек до сада говорили за одмрзавање ССП неопходна је пуна сарадња са Хагом, а најбољи доказ за то је хапшење Ратка Младића

—изјављује Барт Рејс

Подсећања ради, Холандија је једина земља чланица Европске уније која се противи одмрзавању Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом, све док се не ухапсе и испоруче Ратко Младић и Горан Хаџић. Трибунал је од Србије потраживао 45 осумњичених, док је 43 испоручено, а остала два су у бекству.


Србија задовољна ставом Сједињених Америчких Држава[уреди]

САД: Србија сарађује са Хашким трибуналом| Порука коју Србија тим добија јесте да ће САД подржати Србију на путу европских интеграција и покушати да отклони препреке које су се појавиле, а које су везане за сардању Србије са Трибуналом. САД: Србија сарађује са Хашким трибуналом

—Нада Колунџија

Оно што може да мотивише Холандију је чињеница да су САД констатовале чињенично стање да Србија сардађује са Трибуналом

—Бранко Ружић

.

И док већина владајуће коалиције позитивно оцењује саопштење канцеларије Хилари Клинтон, посланици СРС наводе да се ништа добро не може очекивати ни од Холандије ни од Америке.

Шефица посланичке групе ЗЕС Нада Колунџија сматра да став америчке администрације може да побољша пут Србије ка ЕУ.

Шеф посалничке групе СПС Бранко Ружић сматра да ће став САД допринети омекшавању става Холандије.

Драган Марковић оцењује да ће став америчке администрације имати утицај на став Холандије и да је то резултат посете Џозефа Бајдена Београду.

Извор[уреди]