Пређи на садржај

САД: Пуцњава у школи, има жртава

Извор: Викиновости


14. децембар 2012.
Њутаун (Конектикат)/ Конектикат (RSE/VOA) - Двадесеторо деце и шесторо одраслих погинуло је у петак у пуцњави у Њутауну, у америчкој савезној држави Конектикат.

Медији јављају да је у нападу настрадало најмање 27 људи, од чега 20 деце, као и да је међу жртвама и нападач. Агенције јављају да има и рањених. Уколико се потврди број жртава то ће бити један од највећих напада овог типа у Сједињеним Америчким Државама.

Школу Сенди хук (Sandy Hook) у којој се догодио напад похађају деца од пет до 10 година, пренео је Ројтерс. Пол Денс из државне полиције Конектиката рекао је на конференцији за новинаре да је полиција реаговала брзо, да је одмах дошла на место напада и да је цео школски комплекс прегледан и обезбеђен.

На телевизијским снимцима видели су се полицајци и амбулантна возила на лицу места, као и родитељи који се окупљају око школе и преплашена деца која беже у пратњи одраслих.

Амерички председник Барак Обама рекао је да он и родитељи широм земље осећају дубоку утученост због данашњег масовног убиства деце и особља у једној школи у Конектикету. Видно узнемирен и бришући сузе Обама је говорио у Белој кући, рекавши да су већина жртава деца која су имала читав живот пред собом.

Поручник Државне полиције Конектикета, Џеј Пол Венс, рекао је да је двадесеторо деце и шесторо одраслих убијено у основној школи Сенди хук, у Њутауну, у држави Конектикет, додајући да је наоружани нападач такође мртав.

Председник је ту пуцњаву назвао „гнусним злочином“. Он је рекао да је земља у протеклих неколико година поднела превише таквих трагедија и да ће морати да се окупи и предузме неку значајну акцију за спречавање сличних инцидената. Обама је наредио да се до уторка заставе на Белој кући и другим државним зградама спусте на пола копља. Гувернер државе Конектикет, Данијел Малој, назвао је ту пуцњаву неизрецивом трагедијом.

Новинске агенције извештавају да је за напад осумњичен Рајан Ланза, који је био двадесетих година. У извештајима се такође каже да је његова мајка радила у школи и да је и она убијена у нападу.

Обама је рекао да је разговарао са гувернером Малојем да би му изразио своју жалост и обећао помоћ из федералних средстава.

На фото и видео снимцима са попришта трагедије виде се како одрасли ужурбано евакуишу децу из школе и родитељи који грле своју децу. Било је потребно неколико сати пре него што је јавност сазнала пун обим ове трагедије.

Извор[уреди]