САД: Преговори власти и опозиције једини пут до решења политичке кризе у Зимбабвеу

Извор: Викиновости


1. јул 2008.
Вашингтон/ САД Сједињене Државе су саопштиле да је преговорно политичко решење у Зимбабвеу између владајуће и опозиционих партија, једини пут за решавање политичке кризе у земљи.

Портпарол Државног секретаријата је изјавио да владајућа Партија ЗАНУ-ПФ и опозициони Покрет за демократску промену морају да почну да преговарају, уз посредовање афричких лидера и Уједињених нација.

Он међутим данас у Вашингтону није одређено рекао шта би преговори о миру требало да обухвате, али је затражио од чланица Афричке уније да изврше притисак на Мугабеа да прихвати одговорност и преговорно политичко решење. Афричка унија тражи наставак преговора

Афричка унија је усвојила резолуцију којом се тражи формирање владе националног јединства у Зимбабвеу и наставак преговора владе и опозиције. Делегати су усвојили резолуцију на самиту у египатском летовалишту Шарм-ел-Шеик, после оштрог саопштења Боцване у којем је затражено искључење Зимбабвеа са састанака Афричке уније и Јужноафричке заједнице за развој.

У данашњем саопштењу, потпредседник Боцване Момпати Мерафхе истиче да прошлонедељни избори у Зимбавеу нису потврдили легитимност владе председника Роберта Мугабеа и додаје да би у сваком покушају посредовања, владајућа Партија ЗАНУ-ПФ и опозициони Покрет за демократску промену требало да буду једнако третирани.

Нешто раније, вођа опозиције у Зимбабвеу, генерални секретар Покрета за демократску промену, Тендај Бити, у саопштењу издатом у престоници Харареу, истакао је да је могућност успостављања владе националног јединства пропала када је председник Роберт Мугабе у петак одржао изборе - на којима је био једини кандидат.


Извор[уреди]