Пређи на садржај

САД: Неподношљиве врућине

Извор: Викиновости

20. јул 2013.
Детроит/ Мичиген (VOA) - Неподношљиве врућине које су током недеље захватиле велики део САД настављају се, док многи градови, од Вашингтона до Чикага пролазе кроз најтоплије дане забележене ове године.

Њујорк 5 авенија
Слика: Laslovarga.
Њујорк Централпарк
Слика: Laslovarga.

Број смртних случајева у Америци због превисоких температура попео се на осам, а у скоро половини држава проглашено је ванредно стање.

Највећи топлотни талас овог лета донео је велике врућине и мало наде у скору промену температуре. Због преоптерећености електродистрибуционе мреже, више од 3 хиљаде објеката је без струје – од Балтимора преко Бронкса до Стејтен ајленда у Њујорку. Национална метереолошка служба је саопштила да је у већини држава барем у једној области забележена температуре од 32 степени Целзијуса. Међутим, на источној обали Сједињених Држава – од Вашингтона до Њујорка температуре су још више, а уз изразито велику влажност ваздуха, осећа се као да је температура изнад 37 степени Целзијуса. Чак и током ноћи температуре се не спуштају испод 30-ог подеока.

У болничким одељењима за хитну помоћ лекари кажу да већина грађана успева да пронађе начин да се заштити од великих врућина, али да је ипак повећан број оних који због топлотног удара долазе у здравствене центре.

„У одељењу за хитну помоћ, приметили смо повећан број пацијената са симптомима заморености и стомачним боловима, узрокованим великом врућином. Ако сте напољу мало дуже него што би требало, долази до дехидрирања, или ако сте сувише активни. Међутим, имали смо и неколико пацијената који долазе и са последицама такозваног топлотнг удара, најопасније форме болести узроковане великим врућинама.“, каже Гери Литл лекар у болници „Џорџ Вашингтон“.

Национална метеоролошка служба саопштила је да је у већини савезних држава температура достигла 32. подеок на целзијусовој скали, али се регион средњег Атлантика, од престонице Вашингтона до Њујорка суочава и са вишим температурама - 37 степени, што уз високу влагу изазива осећај да је још топлије.

Ипак, туристи који посећују Њујорк и Вашингтон не хају. Стив Герман је дошао да обиђе Вашингтон: „Није тако страшно. Поготово ако се склониш у хладовину и пијеш доста воде. Сналазимо се“.

Пад температуре се на Средњем западу очекује током данашњег дана, а на источној обали у суботу.

Извор[уреди]