САД: Гужве током „црног петка“

Извор: Викиновости


25. новембар 2012.
САД -  (VOA) - У Сједињеним Државам овај петак је био такозвани „црни петак“ – дан после празника Дана захвалности када Американци крећу у куповину за празнике.

Гужва у продавницама
Слика: Gridprop.

Продавци традиционално нуде огромна снижења на „црни петак“. И ове године, испред продавница су се формирали необично дугачки редови.

Испред робне куће „Мејсис“ у центру Њујорка у петак ујутро је владала поноћна грозница. Мноштво купаца растрчало се кроз рафове продавнице у потрази за јефитном робом.

Овогодишњи „црни петак“ био је нешто другачији – почео је раније него иначе. Американци су кренули у куповину још у четвртак увече, одмах после празничне вечере. Купци су у један „Бест бај“ нпр. дошли чак неколико сати пре званичног поноћног отварања за „црни петак“. У Џерзи ситију, људи су формирали ред испред „Таргета“ сатима пре отварања.

Продавци се такмиче за део колача од 52 милијарде долара колико се очекује да купци потроше на празничну куповину. Због тога су „Тојс ар ас“, „Волмарт“, „Сирс“ и „Таргет“ почели да нуде специјална снижења дан раније.

„Никада нећемо да предводимо параду која заговара све раније отварање. Сваки дан је важан у ово доба године“, казао је Грег Стајнхаф, извршни директор Таргета.

Незадовољни радници „Волмарта“ изашли су у протестну шењу испред продавница захтевајући мало поштовања. Запослени се буне што морају да дођу на посао већ у ране вечерње сате.

„Желимо да пошаљемо поруку да постоји боља Америка“.

Има доста и оних који су решили да избегну данашњи хаос широм земље. Према подацима фирме „ИБМ комерц“, 68 одсто људи који купују на „црни петак“ остају код куће и куповину обављају преко интернета. Продаја преко интернета је скочила за 18 одсто.

Невероватна снижења, највише у продавницама технике, у наредним данима ће, и упркос кризи, привући више од 140 милиона Американаца. Прошлогодишња снижења искористило је више од 150 милиона људи у Сједињеним Државама.

Извор[уреди]