САД: Банкрот Детроита

Извор: Викиновости

20. јул 2013.
Детроит/ Мичиген (VOA) - Надлежни званичници поднели су захтев за банкрот града Детроита, симбола америчке индустријске моћи, чиме је он постао највећи град у историји Сједињених Држава који је банкротирао. Највећи разлози су смањење броја становника и пропадање аутомобилске индустрије.

Затворена фабрика
Слика: Thomas Klug.
Детроит данас
Слика: Andrew Jameson.

Надлежни званичници поднели су захтев за банкрот града Детроита, симбола америчке индустријске моћи, чиме је он постао највећи град у историји Сједињених Држава који је банкротирао. Највећи разлози су смањење броја становница и пропадање аутомобилске индустрије.

Пре само пола века, Детроит у држави Мичиген био је центар америчке аутомобилске индустрије у процвату и место у којем је живело скоро 2 милиона људи - углавном фабричких радника привучених високим зарадама и добрим изгледима за живот средње класе. Међутим, у четвртак, када је државни фискални менаџер поднео захтев за банкрот, популација у Детроиту опала је на 700 хиљада. Многа насеља су пуста, куће напуштене.

Подношењем захтева за банкрот Детроит се заштитио од зајмодаваца, а градоначелник Дејв Бинг се нада да ће тај потез означити нови почетак за град, који већ дуже време не може да изађе на крај са буџетским дефицитом од више од 300 милиона долара и дугорочним дугом који је прешао 18 милијарди долара.

„Ово је за мене веома тежак дан, а сигуран сам и за многе моје суграђане. Када сам пре 4 године преузео дужност рекао сам да је Детроит у финансијској кризи и од онда смо покушали све да изађемо из те ситуације. Али било је јако, јако тешко“.

Гувернер савезне државе Мичиген, Рик Снајдер је у саопштењу рекао да је банкрот „једино решење које ће Детроиту омогућити да буде стабилан и одржив град“. Снајдер, је у марту унајмио фискалног менаџера и стручњака за банкрот, Кевина Ора да преузме надгледање финансија Детроита. Ор истиче да је јако брзо било очигледно да је економска ситуација Детроита неодржива.

„Реалност је да је и лаику јасно да Детроит већ неко време није на води одрживу фискалну политику која се састоји од позајмљивања, одлагања исплата пензија, неплаћања рачуна и продубљивања стечајног поступка“.

Још није сасвим јасно шта ће се догодити са Детроитом, али Ор истиче да ће посао редовно наставити једино полиција, ватрогасна служба и хитна помоћ. Већина уличне расвете већ не ради, а због банкрота је у питању и будућност пензија око 100 хиљада службеника у комуналним градским службама, као и њихово здравствено осигурање.

Зајмодавци ће примити само мали део новца који им град дугује.

„Сви мисле да је Детроит рупа. Немају поштовања. Стари Детроит не може да изађе на крај са својим проблемом. То је тужно“.

„Имали су доста времена да среде ствари. Што се каже, ако не умеш сам, неко други ће то да уради за тебе. Тако је и било“, каже Лиланд Харисон, становник Детроита.

Од свих већих и мањих компанија аутомобилске индустрије, у Детроиту је остао само Џенерал Моторс због чега се велики број становника и власника приватних предузећа одселио, односећи са собом и те преостале послове.

Пре Детроита банкротирали су и други градови, међу којима и Стоктон у Калифорнији са 300 хиљада становника.

Извор[уреди]